Logo of West Ham

Fotbollsresor till West Ham

Ta en fotbollsresa till West Ham United FC i staden London med omnejd. London Stadium har plats för inte mindre än 60 000 åskådare. Klubben spelar i den högsta engelska ligan Premier League. Med cirka 9 miljoner invånare har staden London och det omgivande området många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att uppleva.

Stadion

London Stadium

Fotbollsresor till London - West Ham United FC

West Ham är Londons kanske mest kända arbetarklassklubb, baserad i Londonförorten Stratford, strax norr om stadens centrum. Fram till 2016 var klubbens hemmaplan Upton Park, en berömd Premier League-stadion med över 100 års historia. Klubben flyttade sedan till den toppmoderna London Stadium, som byggdes om efter OS till en kapacitet på 60 000 åskådare. West Ham har ett antal lokala rivaliteter runt London, de mest intensiva är med Millwall, Chelsea och Tottenham. Vid Premier League-matcher mot Chelsea och Tottenham kan du vara säker på att stora fotbollsupplevelser väntar om du väljer att uppleva en av de ofta mycket intensiva matcherna. Förutom fotbollsupplevelser i Stratford erbjuder London också ett brett utbud av aktiviteter året runt, livligt nattliv och kultur och underhållning i världsklass.

Thames Ironworks Labour Club

När klubben grundades 1895 var det inte som West Ham, utan som "Thames Ironworks" vilket, tillsammans med klubbens läge i arbetarklassområdet Stratford, är anledningen till att klubben generationer senare fortfarande kallas den verkliga arbetarklassklubben i London. I klubbens logotyp är det också tydligt att stålverken är en stor del av klubbens historia eftersom deras logotyp innehåller lite mer än två massiva hammare som används för stålarbete.

Klubben representerades i både Southern League och Western League under de första åren innan de så småningom gick med i National Football League 1919, strax efter slutet av första världskriget. West Ham United gick in i andra nivån och tog steget upp till toppflyget relativt snabbt. Klubben hade begränsade framgångar under denna period och slutade huvudsakligen i mitten av ligan. Efter en tid flyttades klubben tillbaka till andradivisionen och det skulle bli klubbens längsta vistelse utanför landets högsta serie hittills. Perioden där klubben befann sig i fotbollens andra nivå varade fram till 1958 då klubben äntligen var tillbaka där det roliga var.

En förändring av manager som gjorde West Ham historia  

1961 gick en man vid namn Ron Greenwood till tränarbänken i West Ham United och det var början på klubbens mest framgångsrika period i historien, en period av både nationell och internationell framgång. Först höjde klubben armarna i triumf efter den första FA-cuptiteln i historien och säsongen därpå var klubben redan stark innan man gick in i UEFA Cup Winners Cup. I mitten av 60-talet var klubbens förstalag bland de bästa i landet, med spelare som Bobby Moore, Martin Peters och Geoff Hurst som utgjorde ryggraden i West Ham United. De tre spelarna var också en del av det engelska landslaget som vann världscupen 1966.

Med inträdet i UEFA Cup Winners Cup började en ny era för arbetsklubben. Klubbens fans reste på fotbollsresor till den europeiska kontinenten och intresset var enormt. Klubben tog sig längre och längre i turneringen och lag som Sparta Prag och Gent slogs ut genom mindre segrar. I semifinalen väntade spanska Real Zaragoza över två intensiva matcher. Återigen var över 30.000 åskådare på plats på Upton Park där West Ham gick av planen som vinnare efter en jämn tillställning. I returen i Spanien kämpade laget och hamnade i underläge redan efter 22 minuter. Man lyckades dock stabilisera spelet och när West Ham United gjorde mål i mitten av andra halvlek var finalplatsen säkrad.

Klubbens första Europafinal skulle spelas på den engelska nationalarenan Wembley, några kilometer från Stratford, klubbens födelseort. Under turneringen hade lokala resebyråer varit upptagna med att organisera fotbollsresor för intresserade fans, men detta var inte nödvändigt på grund av matchens placering i London. Intresset för finalen på "hemmaplan" i London var överväldigande. När matchen mellan West Ham United och tyska 1860 München sparkades igång befann sig nästan 98 000 fans på Wembley i en frenesi av spänning. Londonklubben skulle gå segrande ur striden efter en jämn match där två mål på två minuter skulle bli skillnaden mellan de två lagen. West Ham tog sin första europeiska titel med en seger på 2-0.

En upprepning - en nära miss

Succén fortsatte för Hammers när de 10 år senare firade en ny triumf i världens största inhemska cuptävling, FA-cupen. Triumfen innebar att de återigen deltog i den prestigefyllda UEFA Cup Winners 'Cup-turneringen följande säsong. På sin väg genom turneringen reste West Ham till Finland där de slog Lahti, till Armenien där de slog Yerevan och till Nederländerna och Tyskland där de slog Haag respektive Frankfurt. I finalen, som spelades på den senare katastrofdrabbade Heysel-stadion i Bryssel, var motståndarna det belgiska topplaget Anderlecht. Matchen var en underhållande historia som innehöll sex mål inför 58.000 åskådare. Tyvärr för The Hammers och de fotbollsfans som hade spenderat sina besparingar på fotbollsresor till Bryssel var fyra av målen för Anderlecht, som lyfte trofén strax före West Ham United.

När Greenwood, efter en lång och härlig period i West Ham United, flyttade in som engelsk manager mot slutet av 1970-talet gick klubben in i en lång period av fluktuerande resultat, en period som skulle vara fram till efter millennieskiftet och erbjuda flera nedflyttningar.

Det nya millenniet och den fortsatta bristen på stabilitet

West Ham United gick upp till Premier League 2005 efter att ha varit uppe och nere ett antal gånger under de föregående åren. Vistelsen i Premier League började bra med en placering på övre halvan, men det började snabbt svänga och resultaten växlade ofta mellan bra placeringar på övre halvan och mindre bra placeringar på nedre halvan. Resultaten berodde mycket på vilka spelare som fanns tillgängliga den säsongen. Många framstående namn har spelat för klubben under 00- och 10-talet, men den snabba försäljningen till större klubbar gjorde det svårt för Londonklubben att bygga vidare på sina framgångar, så resultaten var i allmänhet mycket ojämna.

2016 slutade fotbollsupplevelsen på den över 100 år gamla Upton Park, som revs efter att stadionljusen släcktes för sista gången. West Ham United flyttade in i den toppmoderna London Stadium i Stratford, som hade byggts för de olympiska spelen i London fyra år tidigare. Med en ny stadion var klubben redo för ett nytt försök i Premier League och även om framgångarna har fortsatt att vara blandade, är det en klubb som håller huvudet högt som en arbetande klubb, med passionerade fans och en fantastisk atmosfär på läktarna. West Ham United är en upplevelse oavsett vilken klubb de möter, men att se en lokal match mot Tottenham eller Chelsea är den ultimata fotbollsupplevelsen som supporter till The Hammers. Om du vill ha den upplevelsen på den toppmoderna London Stadium i Stratford, kontakta oss för att ta reda på mer.
Klubben, ledd av David Moyes, har stor potential och du kan vara en del av stödet när den försöker återskapa framgångarna från det förflutna under ett nytt årtionde.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350