Logo of Watford

Fotbollsresor till Watford

Ta en fotbollsresa till Watford FC i staden London och det omgivande området. Vicarage Road-stadion har en kapacitet på bara 22 200 åskådare. Klubben spelar i den näst bästa engelska fotbollsligan, Championship. Med cirka 9 miljoner invånare har staden London med omnejd många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att besöka.

Stadion

Vicarage Road

Aktuell turnering

Fotbollssemester till Watford/London - Watford FC

Watford låter kanske inte så mycket, och bortsett från klubben är staden en förort cirka 15 minuters tågresa från London. Klubben är ett bra exempel på en liftklubb som ibland producerar otroliga resultat och sedan försvinner ett tag innan de dyker upp igen. Watford F.C. spelar sina hemmamatcher på Vicarage Road stadium, en klassisk stadion med plats för 22 200 åskådare. Watford har en långvarig rivalitet med grannlaget Luton Town, där läktarna alltid är extra livliga. Om du väljer att bo i Watford på din fotbollsresa har du alltid nära till stora grönområden runt Chiltern Hills och den historiska universitetsstaden Oxford. För nattliv, toppunderhållning och ett brett utbud av aktiviteter ligger London bara 15 minuter från Watford med tåg.

Första, andra, tredje och fjärde divisionerna

Alla fyra divisionerna har en sak gemensamt och det är att alla har haft mer eller mindre frekventa besök från "golden boys" från Watford som klubben är populärt känd. Fotbollsresor har varit få och långt mellan för klubbens lojala fans, men att resa genom divisionerna har verkligen varit en del av klubbens resa. Klubben fick sitt nuvarande namn 1898, vann Southern League strax före första världskriget och fick en plats i det nybildade divisionssystemet Football League 1920. Här gick klubben upp i den tredje bästa ligan där man etablerade sig med mestadels goda resultat på den övre halvan. Det var dock först efter andra världskrigets slut som Londonklubbens historia verkligen började ta form.

Klubben lyckades hålla bra positioner i ligan, men saker gick fel precis som fotbollsförbundet introducerade en ny lägre division i det engelska fotbollssystemet. Namnet på den nya ligan var överraskande 4: e divisionen. Division eftersom den var en förlängning av de befintliga tre. Watford fick göra resan ner till den nya ligan, men det blev ingen lång vistelse och klubbens första besök i den fjärde divisionen blev lyckligtvis bara för en enda säsong innan klubben kunde fira uppflyttning. Året därpå tog klubben nästan steget upp till andradivisionen, men det räckte inte riktigt till trots klubbens bästa placering hittills.

Elton John och drömmen om förstadivisionen 

Efter ett antal bra år i slutet av 60-talet och början av 70-talet där uppflyttningen till andradivisionen hade säkrats. Under de närmaste åren sjönk lagets nivå avsevärt och klubben befann sig snart i den tredje bästa fotbollsligan igen. Det verkade dock inte finnas något slut på nedgången och efter en kort vistelse var klubben tvungen att acceptera en återkomst till den fruktade 4. Divisionen. Med klubben i något som liknade fritt fall köpte musikern och legenden Elton John in sig i klubben i mitten av 70-talet. Han kom in med det fasta målet att få sin älskade klubb tillbaka till den näst bästa fotbollsligan som Watford bara hade lyckats sniffa några år tidigare.

Med tanke på klubbens tillstånd var det ett ambitiöst mål som musikern gick genom dörren med, men han skulle visa sig vara en viktig del av det fotbollsäventyr som historien om Watford F.C. skulle bli. Med en ny manager som handplockats av Elton John kom ett nyfött lag till spel och sopade undan allt motstånd under samma säsong och säkrade uppflyttning via en förstaplats i 4:e divisionen. År 1979 fortsatte äventyret för de gulblå, som firade uppflyttning till 2:a divisionen efter en säsong som hade gett klubbens framgångshungriga fans några fantastiska fotbollsupplevelser. Under de kommande säsongerna kämpade sig klubben vidare uppåt i tabellen och 1982 hände det som Elton John hade föresatt sig att uppnå sju år tidigare när Watford stod på randen till kollaps i den fjärde divisionen. Främjande till toppflygningen var en verklighet när de slutade säsongen på andra plats, strax bakom ärkerivalerna Luton Town.

När Watford fortsatte att vinna matcher i First Division verkade det länge som att sagan aldrig skulle ta slut, men klubbens första säsong på högsta nivå slutade på andra plats bakom Liverpool F.C. Trots besvikelsen över att inte vinna ligan i slutändan var det en sann saga att klubben på bara sju år hade gått från död och begraven till andra plats i landets högsta liga. Resultatet innebar att den gula förortsklubben skulle till Europa för första gången i sin historia och det var också ett unikt tillfälle för klubbens fans att för första gången åka på fotbollsresor till det europeiska fastlandet. Efter segrar mot tyska Kaiserslautern och bulgariska Levski Spartak och förlust mot Sparta Prag,

Från ekonomisk katastrof till Premier League

Watford hade det tufft efter toppåren i mitten av 1980-talet och nedflyttning till vad som nu hade blivit Championship och ytterligare en till League One hade satt ekonomin under hård press. Klubben lyckades dock kämpa sig hela vägen tillbaka till Premier League under de följande åren, men efter bara en säsong och en sista plats i ligan blev det en snabb återkomst till den andra nivån där ekonomin skulle komma under ytterligare press och endast en febril räddning såg till att klubben inte raderades ut från kartan.

Klubbens huvudsponsor, TV-bolaget "ITV Digital", gick i konkurs och plötsligt saknades viktiga finanser för att säkerställa klubbens framtida verksamhet. Efter förhandlingar med fordringsägare och klubbens spelare, som gick med på en skuldreducering respektive en lönesänkning, kunde klubben fortsätta under resten av säsongen. Räddningen kom i form av klubbens mirakulösa avancemang till semifinal i FA-cupen, vilket satte fart på biljettförsäljningen. Tillsammans med överlevnad i Championship lade klubben grunden för ekonomiskt oberoende från sin sönderfallande tidigare sponsor. Watford kom ut ur den tuffa perioden med en hårt kämpad uppflyttning till Premier League.

Tillbaka i Premier League, nedflyttning och framtiden

Efter en period i Championship mellan slutet av 00-talet och början av 10-talet var förortsklubben äntligen tillbaka i gott sällskap. Klubben hade en ny ägare som säkerställde finansiell stabilitet för framtiden. Under de följande åren etablerade sig den lilla förortsklubben som en fast del av Premier League och stod ibland för ganska övertygande prestationer, samtidigt som man upplevde en kaskad av avskedanden av tränare och personalförändringar. En av klubbens största framgångar i mitten av 10-talet var kvartsfinalen i FA-cupen mot Arsenal, där klubben slog Arsenal som hade vunnit turneringen de två föregående åren. Semifinalen var ett annat lysande resultat av Yellow Blues, men det skulle bli både bättre och sämre för klubben.

Under säsongen 2019/20 tillbringade klubben större delen av säsongen en kamp på båda sidor av nedflyttningslinjen, och precis när klubben mest behövde stöd från sina många lokala fans, slog Covid-pandemin och utan åskådare hamnade klubben nedflyttad från Premier League, bara en enda poäng från räddning. Under säsongen hade de lyckats slå Liverpool, som inte hade förlorat på 44 matcher före Watfords sensationella seger. Samtidigt som nedflyttningen från Premier League var en enorm besvikelse, nådde klubben också finalen i FA-cupen för bara andra gången i sin historia. Matchen slutade med en 6-0-förlust mot Manchester City, men turneringen visade att klubben har talangen för att göra en snabb återkomst till Premier League. Vill du följa med klubben när de kämpar för att hålla sig kvar i de högsta divisionerna i engelsk fotboll? Kombinera din fotbollsresa till London med en fotbollsupplevelse i Watford och se hur en liten förortsklubb fortsätter att göra historia.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350