Logo of Tottenham

Fotbollsresor till Tottenham

Ta en fotbollsresa till Tottenham Hotspur FC i staden London med omnejd. Tottenham Stadium har plats för inte mindre än 62 850 åskådare. Klubben spelar i den högsta engelska ligan som heter Premier League. Med cirka 9 miljoner invånare har staden London och det omgivande området många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att besöka.

Stadion

Tottenham Stadium

Aktuell turnering

Fotbollssemester till London - Tottenham Hotspur F.C.

Efter att ha spelat sina hemmamatcher på White Hart Lane i över 100 år flyttade Tottenham 2017 till den nya toppmoderna Tottenham Hotspur Stadium, som har 62 850 platser. Klubbens främsta rivaler är Arsenal och klubbarna möts i det fullspäckade North London Derby, som alltid resulterar i utsålda läktare och täta matcher på planen. Du kan kombinera din fotbollsresa med några dagar i Greater London Area, som förutom attraktioner i världsklass också erbjuder oändliga kulturmöjligheter, pulserande nattliv och aktiviteter för alla åldrar.

Ny stadion och framgång på planen

2017 öppnade klubben portarna till sin första nya stadion sedan White Hart Lane 1898. Med den nya arenan har också kommit en period där Tottenham är bland de bästa lagen i ligan och också gör ett namn för sig själva i Europa. 2017 uppnådde klubben sin bästa ranking på över 50 år och två år senare, 2019, nådde Tottenham sin första Champions League-final någonsin. Det är med andra ord en klubb på uppgång och med Jose Mourinho vid rodret är det spännande att se hur långt framgångarna kommer att räcka. Ta en fotbollsresa till norra London och upplev Tottenham Hotspur på den imponerande nya stadion tillsammans med över 62 000 andra passionerade fans.

 Tottenham är känt i Danmark som den plats där Christian Eriksen verkligen bröt igenom på den stora scenen som en playmaker i mittfältet. Idag finns han inte längre i den vita tröjan, men tronarvingen är väl representerad i form av hårt arbetande Pierre Emile Højbjerg som har jobbat sig in bland Mourinhos favoriter. Häng med när Tottenham och Højbjerg tar sig an Tottenham och bjuder på fotbollsupplevelser i högsta klass.

Skolpojkarna som behövde en vinteraktivitet

Många Premier League-klubbar grundades i tidernas begynnelse med ett betydligt annorlunda namn än vad vi känner dem som idag. Detta är dock inte fallet för Tottenham Hotspur, för när klubben grundades 1882 var det som ”Hotspur Football Club ” med bara Tottenham som har lagts till namnet sedan dess. År 1882 grundades klubben av en grupp skolpojkar som egentligen inte hade fotboll som sitt främsta sportintresse. Den största sporten i Tottenham, strax utanför London, var cricket och klubben kallades Hotspur Cricket Club. Den sporten kunde dock inte spelas under vintermånaderna och som ett ”i brist på bättre ” substitut tog klubbens spelare upp fotboll för att hålla sina konditionsnivåer uppe under vintern.

Bara två år senare lade klubben till Tottenham i sitt namn och har kallats Tottenham Hotspur F.C. sedan dess. Det var också under denna period som klubbens välkända smeknamn Spurs och Lilywhites uppstod. Under de första tio åren spelade klubben i olika lägre ligor som mestadels var amatörligor med klubbar som tillhörde lokala företag och fabriker. Spelarna kom överens om taktiken, eftersom klubben inte ens hade en manager förrän i mitten av 1890-talet. År 1900 vann klubben Southern League, vilket idag skulle motsvara den åttonde bästa fotbollsligan i England och en liga som vid den tiden inte erkändes av FA. Vid den tiden var dock Tottenham Hotspur en auktoriserad klubb, vilket innebar att de följande säsong kunde tävla i den prisfyllda FA-cupturneringen, som vid den tiden redan hade spelats i 20 år. I turneringen gick Tottenham hela vägen till final där storlaget Sheffield United väntade. Sheffield United var ett av Englands bästa fotbollslag vid sekelskiftet, med ett mästerskap 1898 och FA-cuptriumfer 1899 och 1902. Tillbaka till finalen 1901 där finalen slutade oavgjort och ett omspel krävdes. Tottenham Hotspur vann returmatchen med 3-1 och säkrade klubbens första stora triumf i historien.

En stadion med historia och traditioner som ingen annan

I över hundra år spelade Tottenham Hotspur sina hemmamatcher på White Hart Lane i norra Englands huvudstad, London. Genom åren skrevs många berättelser på den populära arenan, som hade en rekordnärvaro på över 75 000 åskådare. Klubben spelade otroligt bra på White Stadium i Haringey, särskilt under 1960- och 1980-talen. Här vann man klubbens sista mästerskap 1961, men även flera FA-cuptriumfer gjorde klubben berömd, även om den inte riktigt nådde samma höjder som några av de rivaliserande toppklubbarna. Tottenham var dock inte en klubb som skulle avskrivas på något sätt, och även om deras tidigare triumfer bara hade varit inhemska, lärde resten av Europa också känna klubben från White Hart Lane under 1960-talet. Efter en av många FA-cuptriumfer tog sig klubben till UEFA Cup Winners Cup, som man vann 1963 med en förkrossande 5-1-seger över spanska Atletico Madrid i Rotterdam. Därifrån var det en välkommen återkomst till rampljuset för Tottenham Hotspur, som gav människor oförglömliga fotbollsupplevelser på White Hart Lane.

På 1970-talet hade klubben inte framgångarna med det jublande 60-talet, men klubben fortsatte att imponera på europeiska klubbar och i semifinalen i den första UEFA Cupen i historien skickades A.C. Milan hem från White Hart Lane med den första UEFA Cupen i historien. Milan skickades hem från White Hart Lane med ett nederlag. Finalen i UEFA-cupen spelades i de flesta fall enligt principen bäst av två, vilket innebar att lagen mötte varandra hemma och borta innan vinnaren utsågs. Sammantaget slog Tottenham Hotspur Wolverhampton Wanderers 3-2 för att lyfta trofén i den nya turneringen på White Hart Lane.

På 1980-talet fortsatte framgången för de vitklädda Londonierna och ytterligare en UEFA-cuptitel lades till i boken om Tottenham-triumfer. Finalmatcherna mot belgiska Anderlecht hade också Danmarks senare tränare Morten Olsen i en central roll. Han gjorde mål för Anderlecht i den första matchen som slutade 1-1, men samtidigt tog han också den första straffen i returmatchen som också slutade 1-1. I slutändan bidrog det till att Tottenham Hotspur återigen kunde lyfta en trofé i fotbollens näst bästa europeiska turnering, men det var också sista gången de vita och blå skulle vinna den. I slutändan nådde klubben en nationell höjdpunkt när de 1991 blev det första laget att vinna FA-cupen åtta gånger. I finalen på Wembley slog Tottenham, med Gary Lineker och Paul Gascoigne i startelvan, Nottingham Forest med 2-1 inför 80.000 åskådare. Efter detta drabbades Tottenham av en stor sportslig nedgång, men deras ekonomi var också under press eftersom White Hart Lane’s åskådarkapacitet var kraftigt reducerad på grund av förbudet mot sittplatser på stadion. Kapaciteten var nere på drygt 36 000, vilket var lägre än alla konkurrenter.

Nya tider, fantastiska spelare och en dansk fotbollsupplevelse

Det tog lång tid för Tottenham att återetablera sig i den nedre halvan av tabellen efter de många tröga åren på 90- och 00-talet, då endast intermittent bra spel och två triumfer i ligacupen, den mindre av landets två cuptävlingar. Saker och ting började dock förändras när Harry Redknapp, som hade representerat klubben som ungdomsspelare många år tidigare, tog över rodret på White Hart Lane 2008 och spelet förbättrades långsamt. Klubben avslutade 00’s med placeringar på 11:e respektive 8:e plats i tabellen. Redknapp fick verkligen grepp om en trupp som innehöll spelare som Gareth Bale och Luka Modric, båda med enorm utvecklingspotential. Klubben slutade i topp sex under de allra flesta säsonger under det första decenniet av 10’s. 

År 2013 hämtades danska Christian Eriksen till klubben från Ajax Amsterdam och under de kommande sju åren skulle han vara en viktig kraft i klubbens försök att etablera sig som den stora klubben som den alltid har strävat efter att vara. Eriksen utsågs redan till Tottenhams spelare för året 2014.

2014 var också året då klubbens mest framgångsrika tränare under senare tid tog upp positionen. Hans namn var Mauricio Pochettino och han var ansvarig för att föra klubben närmare några av fotbollens största triumfer under åren fram till hans uppsägning 2019. 2016 slutade Tottenham säsongen på tredje plats, före Manchester United, Manchester City, Chelsea och Liverpool. Året därpå slutade klubben tvåa bakom Chelsea, men med en poängskörd som skulle ha gjort dem till mästare med en marginal på fem poäng säsongen innan. Det fanns hopp för framtiden och klubbens fans var hoppfulla om stora fotbollsupplevelser med laget i framtiden.

Även om laget avslutade säsongen 2018 på tredje plats, skulle det fortfarande vara något speciellt eftersom klubben avancerade från Champions League Group B tillsammans med FC Barcelona. Barcelona. Därefter rundade Tottenham Hotspur upp Dortmund i den första knockout-rundan och slog sedan ut Manchester City i ett spännande 4-4-drama. Det sista hindret var Ajax, där Tottenham gjorde ett mål i de döende sekunderna för att skicka dem till sin första Champions League-final i den spanska huvudstaden, Madrid.

I finalen förlorade Tottenham mot ett välspelande Liverpoollag som var bättre på dagen, men Tottenham hade nu verkligen blivit en europeisk maktfaktor och Christian Eriksen hade bevisat att han var redo för en av kontinentens största klubbar. Den följande säsongen började dock långt ifrån som man hoppats och tränaren Mauricio Pochettino fick sparken efter en rad dåliga resultat. Därefter tog den berömde och ökände portugisen Jose Mourinho över tyglarna och medan en dansk lämnade klubben, anslöt en annan och ett nytt Tottenham-kapitel började på den toppmoderna Tottenham Hotspur Stadium. Vill du ha en fotbollsupplevelse med Tottenham i centrum och vara en del av klubbens fortsatta jakt på troféer? Gå sedan med på en fotbollsresa till norra London.

På 1970-talet åtnjöt klubben inte framgången med det jublande 60-talet, men klubben fortsatte att imponera på de europeiska klubbarna och i semifinalen i den första UEFA-cupen i historien skickades A.C. Milan hem från den första delen av finalen. Milan skickades hem från White Hart Lane med ett nederlag. Under de flesta säsonger spelades UEFA-cupfinalen enligt principen "bäst av två matcher", vilket innebar att lagen mötte varandra hemma och borta innan vinnaren utsågs. Sammantaget slog Tottenham Hotspur Wolverhampton Wanderers 3-2 för att lyfta trofén i den nya tävlingen på White Hart Lane.


På 1980-talet fortsatte framgången för London Whites och ytterligare en UEFA Cup-titel lades till i boken om Tottenhams triumfer. De sista matcherna mot belgiska Anderlecht hade också Danmarks sena tränare, Morten Olsen, i en central roll. Han gjorde målet för Anderlecht i den första matchen som slutade 1-1, men han gjorde också den första straffen i returmatchen som också slutade 1-1. I slutändan hjälpte det Tottenham Hotspur att återigen lyfta en trofé i fotbollens största europeiska turnering, men det var också sista gången de vita tröjorna skulle få den äran för tillfället. I slutändan nådde klubben en nationell höjdpunkt när de 1991 blev det första laget att vinna FA-cupen flera år i rad. Finalmatchen på Wembley vanns av Tottenham, med Gary Lineker och Paul Gascoigne i startelvan, med 2-1 mot Nottingham Forest inför 80.000 åskådare. Efter detta drabbades Tottenham av en stor sportslig nedgång, men även ekonomin var under press då White Hart Lanes publikkapacitet kraftigt reducerades på grund av den stora sittplatskapaciteten. Kapaciteten var nere på drygt 36 000, vilket var lägre än alla konkurrenter.


Ny era stora spelare och en dansk fotbollsupplevelse

Det tog lång tid för Tottenham att flytta upp till den nedre delen av tabellen efter några månader;Bristen på konsistens på 90- och 00-talet, som bara bestod av intermittent bra spel och två League Cup-triumfer, den minsta av landets två koppar. Saker och ting började dock förändras när Harry Redknapp, som hade representerat klubben som ungdomsspelare många år tidigare, tog den heta stolen på White Hart Lane 2008, varefter spelet långsamt försämrades. Klubben avslutade 00-talet med placeringar på 11:e och 8:e plats i tabellen. Redknapp fick verkligen ordning på laget, med spelare som Gareth Bale och Luka Modric, spelare med enorm utvecklingspotential. Klubben slutade i topp sex under de allra flesta säsonger under det första decenniet av 10-talet.


2013 fördes danska Christian Eriksen till klubben från Ajax Amsterdam och under de kommande sju åren skulle han vara en drivkraft för att etablera klubben som den stora klubben den alltid har strävat efter att vara. Eriksen utsågs till Tottenhams spelare för året 2014.


2014 var också året då klubbens mest framgångsrika tränare under senare tid tog sitt kontor. Hans namn var Mauricio Pochettino och han var tvungen att se till att klubben kom närmare en av fotbollens största triumfer under åren fram till hans uppsägning 2019. 2016 avslutade Tottenham säsongen på en respektabel 3: e plats före bland annat Manchester United, Manchester City, Chelsea och Liverpool. Den andra halvan av säsongen bjöd på ännu en enastående avslutning när klubben slutade två poäng bakom Chelsea, men med en poängsumma som skulle ha gjort dem till mästare med en marginal på fem poäng från föregående säsong. Det fanns hopp för framtiden och klubbens fans var hoppfulla om stora fotbollsupplevelser med laget i framtiden.


Även om laget avslutade säsongen på tredje plats 2018, skulle året vara speciellt speciellt eftersom klubben avancerade från Champions League Group B tillsammans med FC Barcelona. Barcelona. Sedan svepte Tottenham Hotspur Dortmund i den första knockout-omgången innan han slog ut Manchester City i en spännande 4-4-dragning. Det sista hindret var Ajax, eftersom Tottenham gjorde mål i de döende sekunderna för att skicka dem till sin första Champions League-final, som skulle äga rum i den spanska huvudstaden Madrid.


I finalen förlorade dock Tottenham till en väldrillad Liverpool-lag som var tredje på dagen, men Tottenham hade nu verkligen blivit ett europeiskt kraftverk och Christian Eriksen hade bevisat att han var redo för en av kontinentens största klubbar. Den följande säsongen blev dock inte som man hoppats och managern Mauricio Pochettino fick sparken efter en rad dåliga resultat. Därefter tog den välkände portugisen Jose Mourinho över tränarsysslan och medan en dansk manager lämnade klubben, anslöt en annan och ett nytt Tottenham-kapitel började på den toppmoderna Tottenham Hotspur Stadium. Vill du ha en Tottenham-centrerad fotbollsupplevelse och vill du vara en del av klubbens fortsatta jakt på troféer? Följ då med oss på en fotbollsresa till norra London.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350