Logo of Newcastle

Fotbollsresor till Newcastle

Ta en fotbollsresa till Newcastle United i staden Newcastle Upon Tyne och det omgivande området. Stadion St James Park rymmer inte mindre än 52 305 åskådare. Klubben är i den högsta engelska ligan som heter Premier League. Med cirka 300 000 invånare har staden Newcastle Upon Tyne och dess omgivningar många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att besöka.

Stadion

St. James' Park

Fotbollssemester till Newcastle - Newcastle United F.C.

Newcastle United har en stolt historia av underhållande och intensiv fotboll som har skapat fängslande scener på den stora 52 305-kapaciteten St James Park stadion. Historiskt sett har klubben vunnit ligan, FA Cup och Charity Shield, men det finns också några europeiska triumfer i deras historia. När du besöker Newcastle är det inte bara fotbollsklubben och St James' Park som lockar dig, staden är rik på kultur, stand-up barer och det nattliv som följer med att vara den självutnämnda huvudstaden i norra England. Utanför staden hittar du ett par vackra nationalparker i form av Northumberland vid den skotska gränsen och North Pennines, som båda är perfekta destinationer för vandring och utomhusaktiviteter.

Underhållande fotboll och Newcastle United

Det faktum att de svarta ränderna i Newcastle garanterar underhållande fotboll som ger åskådarna stora fotbollsupplevelser är inget nytt. Redan under de första åren efter sekelskiftet blev klubben känd för sitt blixtsnabba spel i djupled och korta, precisa passningar. Denna spelstil gjorde Newcastle United till en maktfaktor i engelsk fotboll och under perioden i början av 1900-talet vann man tre mästerskap. Newcastle var nästan flygande i nästan 10 år, men de fick också acceptera flera nederlag i FA-cupfinalen. Klubben förlorade finalerna 1905, 1906, 1908 och 1911. Laget lyckades dock vinna finalen 1910, men FA Cup var något av en mardröm för den norra engelska klubben.

Framgångarna fortsatte efter första världskriget där klubben vann ytterligare två FA Cup-finaler och ett mästerskap, det fjärde för samlingen. Framgångarna på planen blev dock färre och längre mellan och efter 35 år i den högsta engelska fotbollsligan nedflyttades klubben till andra divisionen 1934. När klubben återvände till högsta serien i slutet av 1940-talet var det med förnyat hopp och tro på fördomarnas makt. Detta resulterade i tre FA-cuptriumfer under en period på bara fem år, men framgångarna på planen varade inte och Newcastle degraderades senare till den andra divisionen. Än en gång reste sig dock klubben ur ingenting och efter en rad europeiska fotbollsresor 1969 vann klubben sin största internationella ära hittills. Detta kom när de slog Budapestklubben Ujpest 6-2 över två ben i finalen av Inter City Fairs Cup.

Nedflyttning, uppflyttning och framgång

I slutet av 1970-talet hamnade stadens stolthet återigen i andra divisionen och medan det var få fotbollsresor för klubbens fans, framträdde en bild av en klubb som reser fram och tillbaka mellan de engelska divisionerna. Denna vistelse skulle vara i hela sex år, men tiden i andradivisionen hade gett tid att bygga upp laget och när uppflyttningen kom i mitten av 1980-talet gick klubben direkt upp i högstaligan. De fina placeringarna berodde delvis på supertalangen Paul Gascoigne, som såldes till Tottenham 1988. Sedan kom det som onekligen har blivit en del av klubbens historia, ytterligare en nedflyttning till andra divisionen.

1993 gick klubben, med Kevin Keegan vid rodret, upp till Premier League och det var början på en annan framgångsrik period för Tyneside-klubben. Klubben kom oerhört nära att lyfta Premier League-trofén två gånger i mitten av 90-talet, men med två andraplatser var det en nära körning för Kevin Keegan och Newcastle United. Klubben hade också framgångar i Champions League där laget hade blivit en fixstjärna, och Newcastle-fansen fanns också ofta i Europas storstäder eftersom många reste på fotbollsturnéer för att visa sitt stöd för klubben. Framgången i slutet av 90-talet berodde till stor del på rekordförvärvet Alan Shearer, som skulle bli synonymt med Newcastle United under de kommande 10 åren.

I Champions League blev klubben känd för några fantastiska resultat på sin hemmaplan, St James 'Park i Newcastle. Den imponerande arenan, som har plats för mer än 52 000 åskådare, gav inställningen för många minnesvärda matcher, inklusive segrar över F.C. Barcelona och ukrainska mästare Dynamo. Barcelona och ukrainska mästarna Dynamo Kiev.

Nytt millennium och jakten på framgång

Under det nya millenniet fortsatte klubben att vara en fixtur i antingen Champions League eller dess systerturnering, UEFA-cupen. Bland annat lyckades Newcastle gå vidare från det första gruppspelet i Champions League efter att ha förlorat de tre första matcherna. Det var unikt och första gången ett lag lyckades med detta i världens finaste klubbtävling. I Uefa-cupen 2005 lyckades klubben nå kvartsfinal tack vare klubbens fantastiska anfallare. Alan Shearer fick en ny anfallspartner i form av Michael Owen, som hade återvänt till England efter en mindre lyckad sejour i den spanska huvudstadsklubben Real Madrid. Året efter det fina resultatet i UEFA-cupen gick Alan Shearer i pension från aktiv fotboll och det var som innehavare av klubbens alla tiders målrekord på 206 mål.

Efter Shearers avgång gick klubben in i en mindre framgångsrik period som såg ett antal chefer komma och gå i en oroväckande takt. Klubben föll också i ekonomiska problem och ledningen kritiserades offentligt av både spelare och chefer. Det hela kulminerade i ännu en nedflyttning till Championship, den första sedan uppflyttningen 1993. Året därpå vann klubben Championship och var tillbaka i Premier League. Klubbens återkomst var en blandad påse, återigen med flera chefer på sidlinjen, och även om klubben fortsatte att avsluta femte i ligan och nå kvartsfinalen i Europa League, var det fortfarande tuffa tider för den tunna sidan klubben.

Efter avskedandet av Steve McClaren 2016 kom stabilitet i form av den spanska chefen Rafael Benitez, men han kunde inte rädda klubben från nedflyttning. Klubben behövde bara en säsong i andra nivån innan Benitez trupper var tillbaka i Premier League. Klubben nådde en rad mediokra placeringar efter återkomsten och klubbens ägare kritiserades för att inte vilja spendera pengar på att förbättra truppen. Rafael Benitez lämnade klubben i slutet av sitt kontrakt efter att ha avvisat ett nytt kontraktserbjudande.

Framtiden för det norra engelska fotbollsflaggskeppet

Newcastle United har slutat i den nedre halvan av tabellen de senaste säsongerna, men ett säkert avstånd från nedflyttningszonen. Klubbens passionerade fans hoppas på en ny era av fotbollsglans, men ekonomin är stram och kan vara på väg att säljas, vilket kan skapa en ny känsla av optimism i staden. Om du vill ansluta dig till det historiskt underhållande Newcastle-laget på St James' Park, kontakta oss för att ta reda på mer om möjligheterna. En fotbollsresa till Newcastle innebär livefotboll på arenan, men missa inte en resa ut ur staden till landsbygden som har gjort norra England till ett så attraktivt resmål, eller en rundtur i Newcastle, en av regionens kommande platser att besöka.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350