Logo of Manchester United

Fotbollsresor till Manchester United

Ta en fotbollsresa till Manchester United i staden Manchester med omnejd. Old Trafford-stadion har plats för inte mindre än 75 957 åskådare. Klubben spelar i den högsta engelska ligan Premier League. Med cirka 550 000 invånare har staden Manchester och det omgivande området många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att besöka.


Fotbollssemester till Manchester - Manchester United F.C.

Det måste finnas en känsla av vördnad i spelartunneln när United's största stjärnor tar till planen på "Theatre of Dreams" som den legendariska 75 957-kapaciteten Old Trafford Stadium är känd. Klubben har vunnit ligan 20 gånger, FA-cupen 12 gånger och Champions League tre gånger, vilket gör den till en av de mest framgångsrika klubbarna i Europa. Kombinera din fotbollsresa med några dagar i norra England, som förutom de stora städerna Manchester och Liverpool också erbjuder vackra nationalparker, livligt nattliv och aktiviteter för alla åldrar.

Sir Bobby Charlton och drömmarnas teater

Manchester United och dess världsberömda stadion har blivit synonymt med stora fotbollsupplevelser och historiska bedrifter som har gett klubben berömmelse över hela världen. Sedan 1909 har platsen för triumfer kallats Old Trafford, beläget i området med samma namn. Vid en tidpunkt var upplevelserna på den legendariska stadion så stora att Sir Bobby Charlton kallade den "Theatre of Dreams" och det är ett namn som har fastnat sedan dess, indirekt sätter press på klubbens spelare att prestera över par.

Och över par var det i Manchester eftersom triumferna har regnat ner på klubben i nästan 70 år, vilket gör den till en av kontinentens mest vinnande klubbar. Om du letar efter en av de fotbollsupplevelser som lämnar ett märke på själen, kanske du vill åka till Manchester och Old Trafford. Men var kommer klubben ifrån och vad har de uppnått i sin härliga historia, som började redan 1878 under namnet "Newton Heath LYR F.C."

Tågfabrikens fotbollslag som blev Manchester United

1878 grundades klubben av metallarbetare vid den lokala tågfabriken i utkanten av industristaden Manchester. Under de första 15 åren var klubben inte mycket mer än en fritidsaktivitet för arbetarna och matcherna var vanligtvis mot andra anställda på fabriken eller andra lag från andra tågfabriker i norra delen av landet. Det var först när klubben hade blivit halvprofessionell 1892 och byggt upp en skuld på nästan 3 000 pund (300 000 pund idag) som en grupp investerare gick in med en stor summa pengar i utbyte mot ett avgörande inflytande över driften av klubben. Den första förändringen var klubbens namn, där spåren av tågfabriken togs bort och ersattes med det bättre klingande Manchester United 1902.

Liksom många av dagens toppklubbar började äventyret på ett föredömligt sätt med uppflyttning till toppflyget 1906, följt av klubbens första mästerskap 1908 och FA-cupen 1909. Det gick bra i västra Manchester och bara några år senare kunde United lägga ännu ett mästerskap till en portfölj som bara skulle bli större och större med åren. Efter säsongen bytte klubbens tränare sidor och tog över tyglarna i Manchester City, så rivaliteten började redan.

Härifrån började en lång period utan mycket lycka för laget. På 1920-talet nedflyttades United och var tvungen att spela tre säsonger i andra nivån innan de var tillbaka i toppflygningen. Detta var dock inte den sista nedflyttningen som klubben fick utstå under denna period, för 1931 blev de nedflyttade ännu en gång. Den här gången förde nedflyttningen också med sig dåliga finanser och under åren fram till andra världskriget var klubben på randen till kollaps. Så det var inte bara dåligt för United när turneringen ställdes in i början av kriget. Trots krigets fasor var det en starkare klubb som kom ut på andra sidan och vid rodret fanns en av klubbens första riktiga legender på tränarposten, Sir Matt Busby. 

Håll käften, fortsätt med det - Busby kommer in

Med Matt Busbys ankomst var det också ett farväl till underpresterande spelare och dålig attityd. Han behövde vända klubben och han gjorde det på rekordtid och slutade tvåa tre år i rad från 1947 till 1949. Under 50-talet lönade sig det hårda arbetet med klubbens första mästerskap på över 40 år och den underhållande och aggressiva spelstilen var något som media lade märke till. När klubben sedan vann ytterligare två raka mästerskap var media snabba med att döpa laget till "The Busby Babes" på grund av deras låga medelålder på bara 22 år. Laget kämpade sig också in i Europa under 1950-talet, där de var det första engelska laget att delta i Europacupen 1967. Här slog man Anderlecht från Belgien med 10-0, vilket fortfarande är klubbens största europeiska seger någonsin.

Året därpå fortsatte lagets framgångar i Europa och den första Europacupmatchen på vårsäsongen var kvartsfinalen mot Röda Stjärnan i Belgrad, en match som Manchester United vann. På vägen tillbaka till Manchester måste planet tanka i München, men en snöstorm gjorde den operationen svår. Piloterna var tvungna att avbryta två startförsök eftersom planet helt enkelt inte kunde få tillräckligt med fart för att lyfta från den snöiga landningsbanan. Det tredje försöket blev ödesdigert eftersom flygplanet fortsatte utanför landningsbanans längd och plöjde igenom ett staket och ett hus innan det bröts mitt itu och stannade. Av de 44 personerna ombord förlorade 23 sina liv i kraschen, inklusive åtta Manchester United-spelare. 

Olyckan drabbade klubben hårt vid en tidpunkt då de hade ett av de mest begåvade lagen i fotbollshistoria. De hade vunnit tre mästerskap under de föregående åren, kom nära att vinna ligan det året och var de försvarande vinnarna av Community Shield. De var också i semifinal i Europacupen för andra året i rad när olyckan inträffade. Klubbens framgångsrike manager Matt Busby överlevde kraschen i München och ägnade de kommande 10 åren åt att bygga upp laget med en ny generation av talangfulla spelare. Med Busby vid rodret vann Manchester United ligatiteln 1965 och 1967, FA-cupen 1963 och slutligen Europacupen 1968, 10 år efter olyckan. Matt Busby avgick som manager för klubben 1969 efter att ha vunnit hela 13 troféer.

1986 - En skotsk fotbollssensation träffar Old Trafford

1986 utsågs en relativt okänd manager till den heta stolen i United. Fram till dess hade han uppnått stora resultat med blygsamma medel i den skotska klubben Aberdeen. Hans namn var Alex Ferguson och han skulle bli synonym med United under de kommande 27 åren. Under de kommande decennierna skulle Alex Ferguson ta klubben till förgrunden som en av de bästa och mest berömda klubbarna i modern historia. Ett uppdrag som förde stora talanger och stjärnor som Brian McClair, Ryan Giggs, Peter Schmeichel och David Beckham till klubben i mitten av 80-talet till mitten av 90-talet. Ett nytt stjärnlag var i rörledningen och den nya chefen var på väg till något stort på Manchester United.

Men det började inte som blixt och åska för den skotska chefen och hans assistent som också hade anslutit sig från Aberdeen. Alex Ferguson tog över United i november 1986 efter att Ron Atkinson sparkades på grund av dåliga resultat. Klubben var nära nedflyttning vid den tidpunkten, men Alex Ferguson såg till att klubben slutade säsongen på 11:e plats, långt från nedflyttningsplatserna. 1989 slutade United återigen säsongen på en nedslående 11:e plats i ligan och den placeringen kostade nästan skotten hans karriär i klubben. Räddningen blev en FA-cupseger över Crystal Palace året därpå och efter det var det inte mycket som kunde stoppa fotbollsloket från Manchester.

De tidigare nämnda stjärnorna hade nu kommit och klubben var konsekvent bland de bästa lagen i alla turneringar de deltog i och 1990-talet bjöd på fem mästerskap, fyra FA-cuper, en ligacup, fem Community Shields, en UEFA Cup Winners Cup och en UEFA Champions League-trofé. Champions League-finalen i synnerhet står som en av de största triumferna på 1990-talet.

1999 års final spelades på Camp Nou i Barcelona och var mellan F.C. Bayern München och Manchester United. Bayern München och Manchester United, med Peter Schmeichel som sista försvarslinje. Turneringen hade bjudit på en tuff väg till finalen och redan i gruppspelet hade United ställts mot motstånd i form av F.C. Barcelona och finalmotståndarna Bayern München. Barcelona och finalmotståndarna från Bayern München. Det sista laget i gruppen var danska Brøndby I.F., som hade en av sina största fotbollsupplevelser i det årets dynamitgrupp. I utslagsmatcherna hade Manchester United skickat de italienska giganterna Inter och Juventus ut i mörkret. Uppladdningen var dock långt ifrån optimal för Manchester-laget, som fick klara sig utan mittfältsdynamonerna Paul Scholes och Roy Keane. Istället fick United fält Nicky Butt och Jesper Blomqvist på mittfältet tillsammans med Ryan Giggs och David Beckham.

Majoriteten av de över 90 000 publiken på matchen hade rest till Barcelona på en fotbollsresa och de belönades snart med ett mål. Efter bara sex minuter var bollen bakom Peter Schmeichel och Bayern var framme. Det var ett läge som stod sig till de sista minuterna då matchen plötsligt exploderade i en av de största och senaste comebackerna i fotbollshistorien. Bayern hade dominerat matchen i 89 minuter, men i den första tilläggsminuten fick Teddy Sheringham foten på ett halvhjärtat Giggs-avslut och matchen var kvitterad från ingenstans. Några minuter senare fick United en hörna och när bollen hamnade rakt på Solskjaer kunde han sätta foten på den och fira den osannolika comebacken och klubbens första triumf i tävlingen sedan namnbytet till Champions League. Triumfen var bara en av 38 som Alex Ferguson firade som manager för klubben.

Chasing past glories

Manchester United jagar idag tidigare ära efter några år med fluktuerande resultat och manageromsättning. Med Ole Gunnar Solskjaer vid rodret finns nytt hopp om en framtid med fler mästerskap och fler äventyr i Europa. På lagkortet finns flera stora profiler som Marcus Rashford och Anthony Martial, samt stora talanger som ska bli spännande att följa. Åk på fotbollsresa till Manchester United och få en extraordinär fotbollsupplevelse på drömmarnas teater och var en del av Red Devils jakt på förmögenhetens makt.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350