Logo of Leicester

Fotbollsresor till Leicester

Ta en fotbollsresa till Leicester C i staden Leicester och det omgivande området. King Power Stadium har plats för 32 261 åskådare. Klubben spelar i den näst bästa engelska ligan, Championship. Med en befolkning på cirka 500 000 har staden Leicester och det omgivande området många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att besöka.

Stadion

King Power Stadium

Fotbollssemester till Leicester - Leicester City FC

Fram till mitten av 10-talet var Leicester City inte känt mycket längre än Leicesters kommunala gränser. Klubben förändrade dock det och idag är klubben känd långt och brett. Historien har dock inte alltid varit på klubbens sida och under åren har klubben fört en relativt anonym tillvaro med perioder i den bästa och näst bästa fotbollsligan i England. Fotbollsklubben spelar sina hemmamatcher på den moderna King Power Stadium, en stadion med plats för 32.261 åskådare. På din fotbollssemester till Leicester kan du ägna tid åt att utforska staden med drygt en halv miljon invånare utöver fotbollen. Leicester har en gammal stadskärna, en katedral och ett kvarter med pittoreska städer som bäst besöks på marknadsdagar. Dessutom hittar du massor av aktiviteter runt omkring och nattlivet är inte skimped på i Leicester heller.

Klubben som aldrig bosatte sig i en liga

Leicester Citys historia, sedan den bytte namn till det nuvarande efter första världskriget, är mest känd för sina vistelser i den engelska fotbollens topp och andra nivå. De marinblå hade ibland långa stunder i både första och andra divisionen, och det hände alltid precis när man skulle tro att klubben höll på att etablera sig. De många turerna upp och ner har gjort att många fotbollsfans har glömt bort klubben ett tag, för att sedan se den dyka upp igen ett decennium senare. Så gick klubben före andra världskriget och även efter, i själva verket har det varit så fram till nu, men av ett antal skäl har det blivit lite mer intressant att följa klubbens fotbollsresor i både England och den europeiska kontinenten som ett Leicester City-fan.

Ett av de bekanta ansikten som har representerat klubben i både den andra och tredje nivån av engelsk fotboll är målvakten Kasper Schmeichel, som har varit med klubben sedan 2011. Han gick med i klubben efter en period i den tredje bästa ligan 2009 för första och enda gången i klubbens 100+ åriga historia. Sedan dess har Kasper Schmeichel utvecklats till en pålitlig sista försvarslinje för Blues och spelade en nyckelroll i klubbens största resultat någonsin. Vägen till det resultatet börjar dock någon annanstans.

Det nya millenniet och problemen i Leicester City

Klubben gick in i 00’s som ett Premier League-lag, en titel de hade haft sedan 1996, men det skulle inte vara länge. De glada 90’s med bland annat superstjärnan Emile Heskey på lagkortet var över och en ny era tog form i Leicester. År 2002 åkte klubben ur den högsta serien med buller och bång och slutade på 20:e plats av 20 deltagande lag. Klubben hade dock inga planer på att spela i andradivisionen på ett tag eftersom den nybyggda arenan gav laget ny energi och kort därefter var Leicester tillbaka i Premier League. Återigen skulle dock saker inte gå Leicesters väg och en dålig säsong slutade med en annan nedflyttning till The Championship och den här gången skulle nedflyttningen slå Leicester så hårt att de inte skulle hittas i toppflygningen under de kommande 10 åren.

Efter nedflyttning började en serie kritiska år för klubben där medel var snäva och förväntningarna var ständigt höga bland klubbens fans. År 2006 såldes klubben och den nya ägaren lyckades anställa och sparka sex olika chefer på drygt ett år, vilket till slut fick ett ödesdigert utfall för klubben. 2008 tvingades Leicester acceptera nedflyttning till League 1 för första gången i klubbens historia. Nedflyttningen resulterade i ytterligare en sparkning av tränaren, men utnämningen av Nigel Pearson skapade lugn i laget och resulterade i en snabb uppflyttning till Championship. Resultaten för laget var betydligt bättre än under tidigare år och två gånger lyckades klubben nå play-off-rundorna i Premier League, även om den slutliga skärpan saknades.

Klubben, med Kasper Schmeichel vid rodret, lyckades dock gå upp till Premier League 2014 efter en period på 10 år. Att nå Premier League var inte en lätt uppgift, men resultaten kom ihop för klubben och uppflyttningen säkrades så småningom via en första plats i Championship. Klubbens fans skulle dock få njuta av en mycket större fotbollsupplevelse under de följande åren. Den första säsongen i Premier League var tuff för klubben och trots en utmärkt start där Leicester City F.C. slog Manchester United med 5-3 efter att ha legat under med 1-3, gick luften ur ballongen. I början av april 2015 var klubben hela 7 poäng från räddning med bara 9 matcher kvar att spela. De skulle dock göra en av de största comebackerna i engelsk fotbollshistoria genom att imponerande överleva genom sex segrar i sina nio sista matcher.

Mästerskap, Europa och framtiden

Trots att de bara precis hade säkrat överlevnad säsongen innan, var det en stark sida som satte ut och symbolen för det var Jamie Vardy. Anfallaren slog alla rekord genom att göra 13 mål på 11 matcher och plötsligt drömde klubbens fans om fotbollsresor till den europeiska kontinenten. I december slutade klubben på första plats i ligan, vilket stod i bjärt kontrast till den bottenplacering laget hade haft nästan ett år tidigare. Fansens dröm om en europeisk fotbollsupplevelse blev verklighet när klubben slog Sunderland med 2-0 i april. Det var första gången i klubbens historia som man lyckades kvalificera sig till UEFA Champions League. Jamie Vardy och resten av Leicester-laget var dock inte färdiga med att producera det som sedan dess har kallats den största chocken i engelsk fotboll någonsin.

Lite mer än en månad senare kunde Leicester säkra titeln som Premier League-vinnare utan att ens spela. Allt hängde på matchen mellan Tottenham och Chelsea, en match som slutade 2-2 efter ett verkligt drama och skickade en av de mest eftertraktade troféerna i världen till King Power Stadium i Leicester. Resultatet innebar att klubben blev den första någonsin att stiga från en position i den tredje serien till engelska Premier League-mästare på bara sju år. Mästerskapet var början på en ny era för laget från Midlands och i nästa säsongs Champions League reste klubbens fans till flera europeiska städer för att följa laget. Slutdestinationen var Madrid, där de knappt besegrades av Atletico Madrid.

I den inhemska ligan sjönk resultaten något under de kommande säsongerna och fotbollsupplevelserna var återigen färre och längre mellan. Leicester lyckades dock säkra en Europa League-plats 2020 och halvvägs genom säsongen 20/21 slutade klubben i en annan bra position i ligan och kan kanske skicka sina fans på fler fotbollsresor fyllda med nya fotbollsupplevelser. Kommer du att hjälpa till att stödja Leicester City F.C. på deras strävan efter framgång i Europa eller den slutliga etableringen i Premier League?

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350