Logo of Leeds

Fotbollsresor till Leeds

Ta en fotbollsresa till Leeds U i staden Leeds och det omgivande området. Elland Road-stadion har plats för 38 000 åskådare. Klubben spelar i den näst bästa engelska ligan som heter Championship. Med cirka 800 000 invånare har staden Leeds och dess omgivande område många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att besöka.

Stadion

Elland Road

Fotbollssemester till Leeds - Leeds United FC

Leeds United är Leeds stolta fotbollsflaggskepp som fram till början av 00-talet var känt långt och brett i Europa. Efter det försvann klubben från den europeiska kartan och även om det har varit gott om interna åtgärder i klubben, levde den för omvärlden en tyst existens i skuggan av toppfotboll. Fotbollsklubben spelar sina hemmamatcher på Elland Road, en stadion med plats för 38 000 åskådare. Kombinera din fotbollsupplevelse i Leeds med några dagar i Yorkshire Dales National Park, en av Englands vackraste nationalparker. På så sätt får du med dig lite av varje när du besöker staden på din fotbollsresa. Med en befolkning på cirka 800 000 är Leeds en stor stad som erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och underhållningsalternativ.

Grundades som en ersättning för en avskärmad klubb

Leeds United är en relativt ny klubb jämfört med många andra klubbar i Englands högsta fotbollsligor. Medan det är vanligt att klubbar går tillbaka till 1880- eller 1890-talet, går historien i Leeds fall bara tillbaka till 1919, då klubben grundades strax efter slutet av första världskriget. Leeds United ersatte stadens tidigare fotbollsflaggskepp, Leeds City, en klubb som hade tvingats i likvidation tidigare under året på grund av stora ekonomiska problem. När det gäller namngivningen av den nya klubben är det oklart om ägarna tittade söderut mot Manchester för att få inspiration till namnet. Manchester är hem för City och United, så det är frestande att tro att de tittade mot United när de kom på det nya namnet. I alla fall har Leeds City och United som en del av sin historia.

Don Revie som skapade Leeds United sagan

Klubbens bästa period började med utnämningen av den tidigare Leeds United-fotbollsspelaren Don Revie som klubbens manager. Under de kommande 13 åren skulle han spela en avgörande roll i klubbens fotbollsresa från Northern English League-klubben till toppen av Europa. När Revie tog över som manager drabbades klubben av en katastrofal nedflyttning till den tredje nivån och det fanns inga utsikter till stora fotbollsupplevelser i norra England, men en seger i den sista matchen säkrade klubbens överlevnad. Några år senare hade managern skapat en så stark trupp att uppflyttning till den högsta fotbollsligan, 1st division, blev verklighet. Härifrån började saker gå från styrka till styrka eftersom redan följande säsong, som slutade 1965, var Leeds precis i toppen och resultatet blev en andraplats som klubben måste ha varit bitter över, eftersom det bara var med en bättre genomsnittspoäng som rivalerna från Manchester United hade erövrat ligatrofén. 

Som om det inte var tillräckligt dåligt för klubben att bli slagen på målskillnad av Manchester United, var den lilla klubben, som hade fått viss respekt, också tvungen att ge upp i årets FA Cup-final och förlorade 1-2 mot Liverpool på Wembley. Det var klubbens första säsong i den högsta fotbollsligan och de hade snubblat mot mästerskapet och en FA-cupfinal. Optimismen blomstrade och besvikelserna ersattes snabbt av hungern att gå hela vägen och vinna troféerna.

Följande säsong utvecklades något liknande den föregående säsongen genom att de återigen såg sig sluta tvåa i ligan och också fick erkänna en övergripande utgång från Inter City Fairs Cup som var föregångaren till den senare UEFA-cupen. Men klubbens fans hade för första gången rest till kontinenten för att heja på de lokala hjältarna. Inför finalen hade klubbens karismatiske manager bett brandkåren i Leeds att översvämma planen inför returmötet mot spanska Real Zaragoza. Han gjorde detta för att hindra de spanska teknikerna från att utveckla sitt spel så att de fysiskt starka Leeds-spelarna kunde få övertaget. Det var dock så långt det gick och totalt sett var klubben tvungen att erkänna en semifinalförlust mot den spanska klubben.

Fotbollsupplevelser på det europeiska fastlandet

Men Leeds var inte alls färdiga med att spela med sina muskler eftersom även om de bara lyckades med en mer blygsam fjärde plats i ligan, lyckades klubben och det spanska laget fortfarande vinna ligan. Klubben tog sig också till semifinal i FA-cupen och final i Inter City Fairs Cup, där klubbens supportrar än en gång fick åka på fotbollsresor till det europeiska fastlandet. I finalen ställdes man mot kroatiska Dinamo Zagreb. De oöverträffade resultaten under tre säsonger hade dock inte lett till en enda trofé och klubbens styrelse beslutade att det var dags att investera ytterligare i nya spelare för att ta klubben till nästa nivå. Detta innebar att klubbens fans på Elland Road hade stora fotbollsupplevelser att vänta. Revitaliseringen var dock inte en framgång på nationell nivå, med klubben som vann League Cup som den första trofén under perioden.

I Europa gick det mycket bättre och återigen var Leeds bland de sista återstående lagen i UEFA Cup-preliminärerna. Finalen spelades över två ben, där Leeds vann cupen efter två täta matcher mot ungerska Ferencvarosi och vann 1-0 på aggregatet. För en gångs skull belönades klubbens fans som hade rest till Europa på fotbollsresor med unika fotbollsupplevelser.

Efter att ha vunnit Inter City Fairs Cup 1968 beslutade klubbens manager att fokusera på att vinna ligan, där klubben hade säkrat två andraplatser och en fjärdeplats under de föregående åren. Strategin fungerade och tillsammans med en solid inköpspolicy tog klubben tillbaka mästerskapet till Elland Road sommaren 1969 efter en oavgjord match mot Liverpool på Anfield. I början av 1970-talet fortsatte det nordengelska laget sin uppgång och bland de första resultaten fanns ännu en triumf i Inter City Fairs Cup, men även i Europacupen och Cupvinnarcupen nådde laget fantastiska resultat. Efter 13 år som manager utsågs Don Revie till Englands förbundskapten och eran var över.

Krisen på 00-talet och vägen tillbaka till toppen

Klubben gick bra i slutet av 1990-talet, men Leeds var vid den tiden en klubb som gillade att spendera mycket pengar och det syntes i räkenskaperna. I början av 00-talet hade klubben en stor skuld och det var viktigt att de kvalificerade sig för Champions League för att kunna betala av den växande skulden. Många spelare såldes och klubbens resultat fluktuerade. Till slut, 2004, blev klubben nedflyttad till botten av ligan. Med alla profiler borta och en trupp som helt bestod av spelare som de kunde ta in på fri transfer började en kamp för överlevnad. Senare, efter att ha dragits av viktiga poäng, nedflyttades klubben till League One för första gången i historien.

Klubben fick sedan spendera flera år på att bygga om hela klubben från botten och spela sig tillbaka till toppen som de en gång hade varit en del av. Fotbollsmiraklet misslyckades med att förverkligas i hela 16 år innan den tidigare framgångsrika klubben var tillbaka på den största scenen i engelsk fotboll. Laget vann Championship och är nu redo att återigen erbjuda fotbollsupplevelser i den klassiska miljön på Elland Road. Ska du åka på en fotbollsresa till Leeds?

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350