Logo of Fulham

Fotbollsresor till Fulham

Ta en fotbollsresa till Fulham FC i staden London och det omgivande området. Craven Cottage-stadion har plats för 25 700 åskådare. Klubben spelar i den högsta engelska ligan som heter Premier League. Med cirka 9 miljoner invånare har staden London och det omgivande området många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att uppleva.

Stadion

Craven Cottage

Aktuell turnering

Fotbollssemester till London - Fulham FC

Känn det historiska suset när Fulham intar planen i Englands huvudstad London. I centrum av staden hittar du områdena Fulham och Hammersmith där Premier League-klubben har sitt säte. Den lilla Londonklubben spelar sina hemmamatcher på den gamla Craven Cottage-stadion, som har plats för 25 700 åskådare. Din fotbollsupplevelse i Fulham kan enkelt kombineras med några dagar i Greater London Area om du har tid att utforska staden med cirka 9 miljoner invånare. Du hittar alltid något att göra i London eftersom det erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, sevärdheter och underhållningsalternativ.

Londons äldsta professionella fotbollsklubb

Fulham grundades 1879, men klubben fick inte sin egen stadion förrän Craven Cottage slutfördes på Themsens stränder 1896. Namnet kom från en jaktstuga som hade byggts på platsen cirka 100 år tidigare. Med arenan försvann alla spår av den gamla stugan, men genom att döpa arenan till Craven Cottage bevarades en bit av den lokala historien. Craven Cottage har varit Fulhams hemmaplan ända sedan den öppnades 1896. Under åren innan klubben fick sin egen arena fick klubben nöja sig med att flytta mellan olika fotbollsplaner i närområdet, men kvaliteten var varierande och det var svårt för klubben att etablera sig. En av fotbollsplanerna som klubben spelade på var till exempel populärt känd som ”mudpølen”, ett namn som ger en indikation på de förhållanden som spelarna var tvungna att stå ut med.

Fulham’ s fotbollsresa till toppen har varit lång och det fanns lite som tyder på att klubben skulle bli en integrerad del av landet’ s högsta fotbollsliga, varken i början eller under hela klubbens’ s långa historia. Fulham har spelat i den högsta engelska ligan i 27 säsonger under sin nästan 145-åriga historia. De flesta säsongerna spelades i lägre ligor som första, andra och tredje divisionen. Klubben har alltså spelat i alla de fyra divisioner som allmänt anses vara professionella i Storbritannien. Den långa resan till att bli en etablerad klubb i landets högsta serie har haft många upp- och nedgångar. Nedgångarna beskrivs bäst i de många nedflyttningar som klubben har upplevt, medan topparna kom i form av kampanjer, deltagande i en UEFA Cup-final och en seger i UEFA & rsquo; s Intertoto Cup. 

Fulham och de många rivalerna

Fulhams historiska uppgång genom divisionerna har fört många rivaler tillsammans och det är nästan säkert att oavsett vilken division London-laget kan vara i, kommer det alltid att finnas minst en rival i samma liga. Den mest lokala av Fulhams rivaler är toppklubben Chelsea F.C., som faktiskt ligger i Fulham-området och bara cirka två kilometer från Craven Cottage. Några av de andra rivalerna inkluderar Queens Park Rangers, en annan Londonklubb som, precis som Fulham, kämpar lite i divisionerna. Rivaliteten mellan dessa två klubbar minskade inte av det faktum att Fulham mellan 2002 och 2004 var tvungna att spela sina hemmamatcher på QPR:s hemmaplan, Loftus Road, eftersom Craven Cottage genomgick omfattande renoveringar under denna period. QPR och Chelsea är dock inte de enda rivalerna, eftersom klubbar som Brentford, Gillingham och Crystal Palace också är rivaler till Fulham, och rivaliteten med Brentford i synnerhet fick ett nytt kapitel när de två klubbarna mötte varandra i uppflyttningsfinalen i Premier League sommaren 2020. Som ni vet var det Fulham som tog segern och säkrade en plats i landets finaste fotbollsliga, medan Brentfords danska manager Thomas Frank fick se att sensationen inte förverkligades på Wembley.

Tillbaka i Premier League, förutom Chelsea, hittar vi också Crystal Palace på listan över rivaler. Rivaliteten mellan de två klubbarna är inte den mest dramatiska, men om du gillar engelska fotbollsfester och en intensiv atmosfär på klassiska engelska arenor, är det definitivt inte en dålig idé att besöka Craven Cottage eller Selhurst Park när lokala matcher spelas. Det kanske inte är den största fotbollsupplevelsen, men intensiteten och den elektriska atmosfären på läktarna gör matcherna till en unik och intensiv upplevelse.

Fulhams väg från obefintlig till UEFA-cupfinal

På 1990-talet var Fulham så nära att vara död och begravd som en fotbollsklubb sannolikt kommer att få som en fotbollsklubb. År 1996 nådde klubben sin lägsta punkt i den senaste historien när den slutade 17: e i den engelska 3: e divisionen (4: e bästa ligan). Klubben fick en ny ägare och långsamt började klubben ta sig framåt, ett steg i taget. År 1999 var klubben tillbaka i högsta serien efter att ha vunnit 2nd division och det verkade inte finnas något slut i sikte när klubben slutade på första plats igen år 2000 och korades till Championship-vinnare och firade direkt uppflyttning till Premier League. På drygt fem år hade den lilla Londonklubben lyckats ta sig hela vägen från botten av 4: e divisionen till Premier League.

 Efter det hade laget en rad bra avslutningar i den övre halvan av tabellen, men precis när du trodde att gasen skulle gå av ballongen kvalificerade klubben sig till Europa League genom FA Cup 2009. I Europa var klubben ostoppbar och slutade 2:a i grupp E med Roma, Basel och CSKA Sofia. Klubben slog sedan Shakhtar Donetsk innan Juventus skickades iväg i ett av de mest historiska och spännande dramerna när 1-4 vändes till en 5-4-seger på Craven Cottage. Klubben gav sedan sina fans ytterligare fotbollsglädje med segrar över VfL Wolfsburg och Hamburg SV innan man till slut förlorade mot spanska Atletico Madrid i finalen. Fulhams Europa League-äventyr är klubbens största resultat någonsin och den dåvarande tränaren Roy Hodgson utsågs till säsongens tränare med den största marginalen någonsin för sina prestationer med de relativt få resurser som han hade till sitt förfogande.

Framtiden för klubben från Hammersmith

Fulham F.C. har vunnit många hjärtan runt om i världen under åren och efter att ha gått upp till Premier League 2018 och 2020 och fortsatt sin roll som ett lyftlag har de bevisat att de fortfarande är mycket en solid del av engelsk fotboll. Oavsett om du vill uppleva Fulham i högsta ligan eller i The Championship, kom ihåg att det alltid är intensiva matcher på Craven Cottage, eftersom klubben har rivaler i alla ligor. Åk till London och utforska staden, njut av en fotbollsupplevelse på den mest historiska arenan i England och återvänd hem med en fantastisk fotbollsupplevelse i bagaget. Kontakta oss för att lära dig mer om möjligheterna till fotbollsresor till London. Fulham väntar!

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350