Logo of Everton

Fotbollsresor till Everton

Ta en fotbollsresa till Everton FC i staden Liverpool med omnejd. Arenan Goodison Park har en kapacitet på 39 414 åskådare. Med cirka 1,5 miljoner invånare har staden Liverpool och det omgivande området många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att besöka.

Stadion

Goodison Park

Aktuell turnering

content image

Fotbollssemester till Everton/Liverpool - Everton FC

Liverpoolklubben Everton har en lång och berömd historia, trots att den är den lilla klubben i staden på Meyseyside. Tillsammans med ärkerivalerna Liverpool F.C. formar klubben den lokala fotbollsscenen i Liverpool i det nordvästra hörnet av England. Fotbollsklubben är baserad i Everton-området. Laget spelar sina hemmamatcher på Goodison Park-stadion, som har plats för 39 414 åskådare. Kombinera din fotbollsupplevelse med några dagar på Merseyside, som omfattar Liverpool och grannstäderna vid floden Mersey. Staden, inklusive Merseyside, har cirka 1,5 miljoner invånare och erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, attraktioner och underhållningsalternativ.

Klubben som började på Anfield

Everton är den "lilla" klubben i staden Liverpool i nordvästra England. Klubben har i stort sett varit en del av den högsta engelska fotbollsligan sedan dess, efter att ha tillbringat totalt bara fyra säsonger utanför landets högsta fotbollsliga. En prestation som fortfarande är ett rekord för engelsk fotboll. Det är en klubb med en stolt historia och detta framgår också av klubbens nio fotbollsmästerskap, fem FA-cuper och nio Charity Shield-triumfer. 

Everton har erbjudit sina många fans fotbollsupplevelser i över 143 år och idag jagar de Europa League och Champions League-platser varje år, men otur har gjort att klubben säsong efter säsong har sett sig hamna precis utanför de viktiga europeiska platserna. Om du vill vara en del av jakten på klubbens nästa stora triumfer, ta en fotbollsresa till Liverpool och stödja Blues i deras strävan efter tidigare härligheter.

Everton grundades 1878 och är därmed 14 år äldre än sina rivaler från Liverpool, som också är baserade i Everton-distriktet. År 1882 flyttade de blå in i den nybyggda Anfield-stadion vid Stanley Park där klubben skulle spela under de kommande 10 åren. Nio år senare, 1891, vann klubben sitt första mästerskap och det enda som vunnits på den dåvarande hemmaarenan, Anfield. Året därpå hamnade klubbledningen i en stor dispyt med ägaren till Anfield Stadium om kostnaden för att hyra arenan. Everton krävde å ena sidan lägre hyra eftersom priset stadigt ökade varje år, medan Anfield-ägaren ville att klubben skulle betala mer eftersom intresset för klubben ökade, vilket resulterade i fler fans på stadion.

Tvisten eskalerade till en sådan grad att klubben drog sig ur Anfield och istället flyttade, drygt en kilometer över Stanley Park, till klubbens nuvarande hemmaarena, Goodison Park. Tvisten slutade dock inte där, eftersom Anfields ägare, som var en tidigare styrelseledamot i Everton F.C., därefter försökte ta över klubbens artefakter i form av färger, logotyp, ligaposition och matcher. Med andra ord i stort sett allt som klubben hade förutom sin styrelse och sina spelare. Försöket stoppades av fotbollsförbundet och den rasande Anfield-ägaren grundade istället fotbollsklubben Liverpool F.C., som sedan 1892 har sin hemvist på Anfield. Den fula konflikten skapade redan från början en stark rivalitet mellan de två Liverpoolklubbarna. Idag är de alltid intensiva matcherna mellan Everton och Liverpool kända som "The Merseyside Derby".

Efter att ha vunnit FA Cup 1984 var större resultat bara runt hörnet för Blues från Meyseyside. En av de största triumferna kom följande säsong när Everton gick in i UEFA Cup Winners 'Cup som FA Cup-vinnare. Här gick klubben hela vägen och slog Bayern München innan Rapid Wien besegrades i finalen. Det var också under samma månad som den andra Liverpoolklubben var inblandad i stadionkatastrofen vid Heysel, efter vilken engelsk fotboll uteslöts från europeiskt deltagande under de följande åren. Det var dock inte bara i Europa som klubben var framgångsrik, eftersom laget i den inhemska ligan vann sitt första mästerskap på 15 år när klubben satte konkurrenterna på plats på ett solitt sätt. Mest anmärkningsvärt vann mästerskapet med ett 13-poängs gap till ärkerivalerna Liverpool på andra plats.

Det fanns dock inga fler internationella fotbollsresor för klubbens fans eftersom alla lag hade uteslutits från Europa efter katastrofen vid Heysel. Trots att något återigen hade kommit i vägen för Everton under en av klubbens starkaste perioder fortsatte klubbens dominans i ligan. Detta innebar att klubben lyfte ligatrofén ännu en gång, och för sista gången hittills, 1987.

Den gyllene Everton-perioden på 1980-talet

Under decennierna hade klubben vunnit en rad mästerskap och cuptitlar, men varje gång klubben hade varit på topp och på väg att ta tronen som Englands bästa fotbollslag, hade ligan avbrutits av världskrig och andra internationella konflikter. På 1980-talet stod dock ingenting i vägen för att klubben skulle gå hela vägen och en bra period utvecklades till den bästa i klubbens historia med två mästerskap, en FA Cup, många Charity Shields och klubbens enda europeiska triumf hittills.

En annan strävan efter storhet för Everton  

Under 90-talet föll klubben längre och längre ner på tabellen och klubbens glansdagar var länge borta. De enda troféerna som klubben tog hem till Goodison Park under denna period var en FA Cup och en Charity Shield 1995. År 2002 var krisen så stor att klubben låg på gränsen till nedflyttning och managern som togs in för att styra laget bort från det hotande derbyt var David Moyes, en skotte som skulle vända laget och leda dem till att bli ett fast inslag i den övre halvan av ligan. I Moyes första spell i ansvar lyckades han säkra en 7: e plats i ligan, klubbens högsta på 7 år, och sålde den supertalenta Wayne Rooney till Manchester United för en rekord £ 28 miljoner.

Under de följande åren investerade klubben kraftigt i nya spelare och Moyes bröt flera rekord genom att underteckna Marouane Fellaini. Som ett resultat tog Everton sig hela vägen till FA Cup-finalen 2009 där de slogs av stjärnorna i Chelsea. Moyes lämnade Goodison Park efter 10 år som ansvarig för klubben när Manchester United erbjöd positionen som efterträdare till en annan populär Scotsman.

Under olika chefer fortsatte Everton som en klubb som ibland kvalificerade sig för Europa och ibland kom fram till ganska bra resultat, även om det kämpade för att producera stora resultat. Klubben tog in den italienska stjärnchefen Carlo Ancelotti i december 2019 och förhoppningen är att han kan föra klubben tillbaka till framgången från det förflutna. Med en talangfull trupp blandad med starka erfarna spelare är Everton redo att jaga drömmen ännu en gång. Från 2023 är planen att klubben ska ge fansen en fotbollsupplevelse på en helt ny stadion vid Liverpools hamn. Den nya arenan kommer att ersätta den över 100 år gamla arenan Goodison Park, en av de mest klassiska och historiska arenorna i England. Är du redo att ta en fotbollsresa till den blå sidan av Liverpool?

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350