Logo of Crystal Palace

Fotbollsresor till Crystal Palace

Ta en fotbollsresa till Crystal Palace FC i staden London med omnejd. Stadion Selhurst Park har plats för 25 500 åskådare. Klubben spelar i den högsta engelska ligan som heter Premier League. Med cirka 9 miljoner invånare har staden London och det omgivande området många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att uppleva.

Stadion

Selhurst Park

Aktuell turnering

Fotbollssemester till Crystal Palace, London - Crystal Palace FC

Klubben från Londons södra förorter spelar sina hemmamatcher på den nästan 100 år gamla Selhurst Park Stadium, som har en kapacitet på 25 500 åskådare. Klubbens främsta rivaler är lokala klubbar Brighton & Hove Albion samt Charlton Athletic och Millwall, och dessa matcher garanterar alltid packade läktare och hög intensitet på läktarna. Du kan kombinera din fotbollsresa till London med massor av sevärdheter, kultur, nattliv och en mängd aktiviteter för alla åldrar, runt omkring, inomhus och utomhus.

Världens äldsta professionella fotbollsklubb, eller hur?

Namnet Crystal Palace kommer från en gigantisk glasbyggnad som nästan skulle kunna misstas för ett palats av lysande kristaller, som 1854 hade flyttats från Hyde Park i stadens centrum till förorten Crystal Palace nära Croydon. Runt den renoverade byggnaden anlades en park som fick namnet Crystal Palace Park och eftersom det nya enorma området garanterat skulle locka mängder av människor till utställningar och mässor ansåg kommunen att det var lämpligt att döpa hela området till Crystal Palace. Det gjorde de, och även om byggnaden förstördes i en brand 1936 har området i stadsdelen Selhurst behållit sitt namn, Crystal Palace, efter vilket fotbollsklubben är uppkallad.

Fotbollsklubben grundades officiellt 1905 och är därmed inte bland de äldsta fotbollsklubbarna i England, av vilka många grundades på 1870- och 1880-talet, men innan den nuvarande klubben grundades fanns det en annan klubb med samma namn. Det var dock en amatörklubb och det fanns ingen koppling mellan dagens proffsklubb och den gamla amatörklubben. Sedan dess har historiker hittat kopplingar mellan den gamla klubben och den nya i form av delat ägande och sponsring. Dessutom spelade båda klubbarna sina hemmamatcher på fotbollsplanerna intill den enorma Crystal Palace Exhibition Building som nämndes tidigare. Upptäckterna har lett till att klubben undersöker möjligheten att ändra klubbens officiella grund från 1905 till 1861, en förändring som skulle göra den till världens äldsta professionella fotbollsklubb.

Proffsklubb i ny miljö

För första världskrigets utbrott spelades FA-cupfinalerna på Crystal Palace Stadium, men inga klubbar hade hemmaplan på stadion, som hade en fin miljö för den tiden. Lokala företag gick samman för att återskapa den gamla amatörklubben Crystal Palace som en professionell klubb och 1905 flyttade den nya professionella klubben in på Crystal Palace Stadium där de spelade fram till början av första världskriget. Under kriget togs klubbens stadion över av armén som behövde faciliteterna, vilket tvingade klubben att spela på olika arenor i grannskapet. Efter kriget flyttade klubben till Croydon lite längre söderut där en klubb precis hade bildats och kunde ta över deras stadion. Klubben spelade några matcher här innan klubben bestämde sig för att bygga Selhurst Park, som har varit klubbens hemmaplan sedan dess.

Efter andra världskriget började lite av en fotbollsresa för den lilla förortsklubben. Först var de tvungna att gå hela vägen till botten av engelsk fotboll i form av den fjärde bästa ligan, men de gick också hela vägen tillbaka igen. År 1962 hade klubben precis blivit uppflyttad till den tredje nivån när de spelade en vänskapsmatch på Selhurst Park mot Real Madrid, som till slut vann matchen med 4-3. Real Madrid-matchen är en av de mest historiska i klubbens historia, både för att det var första gången den spanska kungaklubben spelade en match i London och för att det inte var vardagsmat för ett av världens bästa fotbollslag att besöka en liten förortsklubb. År 1969 hade klubben kämpat sig igenom divisionerna och var i den högsta engelska fotbollsligan.

90-talets kamp för att etablera sig i Premier League

Laget från Selhurst hade spenderat mycket av 70- och 80-talet med att driva upp och ner i divisionerna, men i början av 1990-talet hade klubben en bra grund och linjen var satt för en framgångsrik period med bland annat anfallaren Ian Wright som senare skulle bli en stjärna i Arsenal, en annan London-klubb.

1990 tog sig Crystal Palace hela vägen till final i FA-cupen där de lyckades med ett 3-3-resultat mot jättarna från Manchester United, men tyvärr för den lilla klubben förlorade de 0-1 i returmatchen. Framgångarna fortsatte dock trots nederlaget och kort därefter kunde klubben fira sin bästa ligaplacering någonsin med en tredjeplats. Besvikelsen var dock stor, eftersom rekordfinishen inte tillät tillgång till Europa på grund av Liverpools inblandning i stadionkatastrofen på Heysel-stadion i Belgien några år tidigare.

1995 flyttades klubben ner till andra nivån, men det var inte bara på grund av detta som klubben lockade rubriker och delvis europeisk berömmelse, det var Eric Cantonas legendariska flygande spark mot Crystal Palace-supportern Matthew Simmons som förolämpade Manchester United-stjärnan flera gånger under matchen. Incidenten fick Matthew Simmons avstängd från Selhurst Park på livstid, medan Cantona, förutom det röda kortet, också fick en 120-timmars samhällstjänstorder.

Från överlevnad till etablerat Premier League-lag

Klubben fick tillbringa två år i den högsta divisionen från 1995 till 1997 när de lyckades slå Sheffield United i playoff-finalen på Wembley, men det skulle inte bli slutet på klubbens fotbollsresa mellan divisionerna. Efter bara ett år i Premier League fick de återigen säga hej till en andra klassens tillvaro. Det var inte förrän 2004, efter en rad nedslående år i botten av Championship och ekonomiska problem, som klubben lyckades ta sig upp efter en playoff-seger över West Ham. Men tyvärr, klubben nedflyttades igen strax efteråt och mörka moln samlades över Selhurst Park där det var lite fotboll att ha.

Det var inte förrän 2013 som klubben var tillbaka i Premier League efter en frånvaro på åtta säsonger. Glädjen var stor och det var också optimismen efter att klubben hade varit på väg att kollapsa de senaste åren. Klubben från de södra förorterna har lyckats hålla sig kvar i Premier League sedan 2013 och kan så småningom betraktas som ett etablerat mittenlag i den högsta engelska ligan. Efter en kavalkad av managers hittade klubben 2017 Roy Hodgson som efter en bra turné i Europa, inklusive en resa till Köpenhamn som manager för F.C. Köpenhamn under sommaren 2017, tog över klubben. København år 2000, tillträdde tjänsten som manager för klubben. Roy Hodgson är född och uppvuxen i Croydon så det är en man med lokal kännedom som kommer att leda Andros Townsend, Wilfried Saha, Mamadou Sakho och Christian Benteke runt Selhurst Park år 2021. Om du vill följa Crystal Palaces väg till en plats i Premier League: s nedre halva, ta en fotbollsresa till London, som förutom fotbollsupplevelser i toppklass också erbjuder kultur, sevärdheter och upplevelser för alla.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350