Logo of Arsenal

Fotbollsresor till Arsenal

Ta en fotbollsresa till Arsenal FC i staden London med omnejd. Emirates Stadium har plats för 60 260 åskådare. Klubben spelar i den högsta engelska ligan som heter Premier League. Med cirka 9 miljoner invånare har staden London och det omgivande området många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att besöka.

Stadion

Emirates Stadium

Rustkammaren som blev en traditionell klubb

Fotbollsklubben, som kommer att fira sitt 135-årsjubileum 2021, grundades 1886 av arbetare på en vävfabrik bara ett kort avstånd från centrala London. Klubben hade ursprungligen namnet Dial Square, men eftersom namnet inte hade någon historia eller ett specifikt område som förknippades med fotbollslaget, ändrades namnet efter bara en månad. Klubbens namn blev Royal Arsenal. Senare kallades klubben Woolwich Arsenal innan den flyttade över staden från Woolwich till norra London, tog Highbury som sin hemmaplan och blev dess nuvarande namn, Arsenal FC.

Idag är det tydligt att Arsenal är en klubb med en lång historia. Om du tar en av våra fotbollssemestrar till Arsenal kommer klubbens historia att slå dig så snart du anländer till tunnelbanestationen ”Arsenal”. Stationen är faktiskt den enda tunnelbanestationen i London som är uppkallad efter en fotbollsklubb, och du möts av blomkrukor med kanoner i. I merchandise-butiken på arenan pryder namnet ”The Gunners” väggarna och inne på själva arenan visas klubbens logotyp stolt och mest centralt, kanonen som har blivit synonym med klubben.

Highbury – mer än en stadion

Fram till 2006 spelade klubben sina hemmamatcher på den legendariska Arsenal Stadium, eller Highbury som det var populärt känt, som i nästan 100 år var värd för några av de största matcherna Arsenal någonsin har spelat. Mot slutet av 90-talet nekades klubben tillstånd att bygga ut Highbury ytterligare och därför började man planera för att bygga en ny stadion i Islington, bara en kilometer från den gamla stadion. När Highbury stängde portarna för sista gången sommaren 2006 revs en stor del av arenan, men den berömda klockan på South Stand fick nytt liv utanför den nya Emirates Stadium och några av de kulturminnesmärkta East och West Stands räddades och omvandlades till lägenheter utan att byggnadernas exteriör skadades. Idag är Highbury Square definitivt värt ett besök om du har följt Arsenal under många år, eftersom spåren av Highbury är tydliga. Där planen låg finns nu en park och bostäder där de historiska läktarna en gång stod. Ta en promenad genom området om du är intresserad av klubbens historia, eftersom de kulturminnesmärkta och västvända läktarna är vackert integrerade i det moderna bostadsområdet. Emirates ligger mindre än en kilometer från den gamla Highbury så det är bara en kort omväg.

Det var också på Highbury att spelare som Robert Pires, Dennis Bergkamp och Cesc Ferguson först dök upp i den engelska Premier League. Idag är dessa spelare bland många som nu kan kalla sig legender i Arsenal. Legenden över dem alla är dock fransmannen Thierry Henry, som under sin Arsenal-karriär gjorde 228 mål på 377 matcher. En bedrift som senare gav honom en staty utanför Arsenals nya Emirates-stadion, trots att hans sista vistelse i Arsenal inte blev den förväntade framgången.

Klockan som gjorde Arsenal historia

”The Arsenal Clock” har varit synonymt med klubben sedan stadionklockan flyttades från norra stå till södra stå på den dåvarande Highbury-stadion 1935. Efter klockans flytt fick den södra läktaren namnet ”The Clock End” och så förblev det i årtionden, med klockans efterföljande långa historia förknippad med klubbens framgångar och Highburys legendariska status bland klubbens fans. Även i EA Sports nyligen släppta FIFA-spel fick ”The Clock End” och klockan alltid en grundlig introduktion, så spelarna tvivlade aldrig på att Highbury var legendariskt, och i centrum för allt detta fanns den södra läktaren där klockan satt högt över de entusiastiska fansen. ”The Clock End” var, tillsammans med Liverpool’s ”The Kop” läktare, bland de mest älskade ändläktarna i Storbritannien. 

När Arsenal lämnade Highbury stadion till förmån för den nybyggda Emirates Stadium 2006, beslutades det att den ikoniska klockan naturligtvis skulle flyttas till klubbens nya hem. I juli 2006, cirka två månader efter säsongens slut, lyftes klockan långsamt från Highburys Clock End-läktare och transporterades till den närliggande Emirates Stadium. Under en nio timmar lång operation hissades klockan på plats, men den här gången inte inne på arenan utan utanför. Anledningen till att klockan sattes upp utanför stadion var att klockan var för liten för att kunna ses av alla åskådare inne på stadion, som var mycket större än Highbury. De hade dock stor respekt för klockans historia, så de placerade den i riktning mot den gamla och nyligen rivna ”Clock End” läktaren från Highbury. Detta gjordes för att hedra den långa historien om klockan, tribunen och Highbury som mittpunkten i berättelsen om Arsenals resa från arbetarklassklubb till europeiskt kraftpaket.

Naturligtvis är detta inte slutet på historien om Arsenals ikoniska klocka. Klubben och fansen insåg snabbt att den berömda klockan saknades inuti stadion, det var som om historien var frånvarande från den stora nya stadion. De arbetade hårt för att hitta en bra lösning och lösningen blev att göra en större kopia av den klassiska stadionklockan och placera den uppe under taket så att alla kunde se den.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350