Logo of Manchester City

Fotbollsresor till Manchester City

Ta en fotbollsresa till Manchester City i staden Manchester och det omgivande området. Etihad Stadium har plats för inte mindre än 55 000 åskådare. Med cirka 550 000 invånare har staden Manchester och det omgivande området många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att uppleva.

Stadion

Etihad Stadium (Manchester C's fodboldstadion)

Fotbollssemester till Manchester - Manchester City FC

Stjärnstoft är i luften när några av fotbollens största stjärnor tar till planen på City of Manchester-stadion i industristaden Manchester i Englands nordvästra. Fotbollsklubben spelar sina hemmamatcher på den moderna City of Manchester Stadium (Etihad Stadium), som har plats för 55 000 åskådare. Kombinera din fotbollsresa med några dagar i norra England, som förutom storstäderna Manchester och Liverpool också erbjuder vackra nationalparker, livligt nattliv och aktiviteter för alla åldrar.

Den "lilla" Manchester-klubben som ville bli den största

Idag Manchester City F.C. Idag erbjuder Manchester City F.C. fantastiska fotbollsupplevelser varje gång Etihad Stadium-grindarna öppnas. Klubben är mer framgångsrik än ärkerivalerna Manchester United, som ligger i motsatt ände av staden, men det var inte alltid så. Manchester City har alltid varit den lilla, men med några av världens bästa fotbollsspelare i truppen och ledda av managern Pep Guardiola är det garanterat en fotbollsupplevelse med högt tempo, mål och en fantastisk atmosfär på läktarna. Historien om den ljusblå Manchester-klubben börjar långt tillbaka 1880, bara två år efter att den andra Manchester-klubben från Old Trafford-området grundades.

Även om Manchester City grundades 1880, var det först 15 år senare som klubben fick sitt nuvarande namn, Manchester City, och började spela i de ljusblå färgerna som nu har blivit synonymt med klubben. Efter att ha vunnit vad som nu är The Championship 1899 flyttades klubben upp till landets högsta fotbollsliga och några år senare lyfte de FA-cuptrofén i triumf efter en 1-0-seger över Bolton Wanderers, en annan lokal klubb. Under samma säsong var Manchester nära att vinna Premier League, men det var nära ögat eftersom de slutade på andra plats. Efter det började det gå utför med klubben som straffades för ekonomiska problem, en manager som flyttade till lokala rivaler United och slutligen en brand som förstörde klubbens stadion på Hyde Road.

Återuppbyggnad och närvarorekord

Efter branden på Hyde Road beslutades det att bygga en helt ny stadion, som också fick namn efter sin plats. Maine Road blev den nya arenans namn och den förblev klubbens hem fram till 2003 då City of Manchester Stadium, eller Etihad Stadium som den nu kallas, färdigställdes. Men med alla pengar som spenderades på den nya arenan tog det många år innan klubben var redo att tävla om de roliga troféerna. År 1934 nådde klubben finalen i FA-cupen för andra gången på två år, men medan finalen året innan hade förlorats, vann City den här gången till glädje för sina många supportrar. Faktum är att intresset var så stort att FA-cupmatchen mellan City och Portsmouth tidigare under säsongen hade besökts av nästan 85 000 åskådare, vilket inte bara var ett stadionrekord för engelsk klubbfotboll vid den tiden, utan ett rekord som stod fram till 2016.

Några år senare nådde Manchester City en av de största milstolparna när de vann sitt första engelska mästerskap. Glädjen var dock kortlivad, eftersom klubben året efter var tvungen att bita kulan och acceptera nedflyttning, trots att det var säsongens högsta poänglag. Härifrån rör vi oss framåt i historien till ännu en FA-cupfinal, denna gång 1956 när Manchester City slog Birmingham med 3-1. Segern var inte den enda anledningen till att matchen gick till historien, eftersom Citys målvakt omedvetet bröt ryggen under matchen och spelade ut matchen trots en potentiellt livshotande skada. Målvakten Bert Trautmann led dock inga bestående effekter av skadan och efter en paus kunde han fortsätta sin City-karriär, som varade fram till 1964.

Storhet och fall

Mot slutet av 1960-talet hittade City verkligen stor form och en 10-årsperiod från mitten av 60-talet till mitten av 70-talet. Under denna period vann de ett mästerskap, en FA-cup, två ligacuptriumfer och två Community Shield-troféer. Bara under 1970 vann Manchester City både Ligacupen och UEFA Cupvinnarcupen, vilket förblir Citys enda europeiska triumf i historien. Finalmatchen spelades i Österrikes huvudstad Wien och motståndare var polska Górnik Zabrze. Matchen slutade 2-1 till de ljusblå från Manchester, som därmed kunde fira sin första och enda europeiska triumf. En annan bedrift under denna period som är lika central i historien är slutet av säsongen 1974 när United tog emot City på Old Trafford. Manchester United behövde vinna matchen för att undvika nedflyttning, men City lyckades vinna med 1-0 och skicka ner sina eviga rivaler till Championship. Det ögonblicket är fortfarande ett av de största i klubbens historia nästan 50 år senare.

Men som ofta är fallet fanns det en lång period av nedgång och fluktuerande resultat efter höjderna på 60- och 70-talet. City hade gott om pengar efter över 10 års framgång och det spenderades på många nya spelare, varav de flesta misslyckades med att göra betyget. Detta innebar att laget föll ner i tabellen flera gånger och flera tränare kom och gick under åren. Faktum är att Manchester City hade 7 olika managers bara under 1980-talet. Det blev inte mycket bättre när kalendern vände sig mot 90-talet, för även om City klarade två femteplatser i början av decenniet och var en av de drivande krafterna bakom skapandet av Premier League 1992, lurade katastrofen på Maine Road. Under åren som följde kämpade klubben hårt för att hålla sig kvar i den engelska fotbollens toppskikt, men 1996 fick klubben ge upp och ta den hårda vägen ner till Championship. Här kunde de långsamt börja ta sig upp från botten igen. Något nytt var på väg att hända eftersom Manchester United för länge sedan hade överträffat det ljusblå och nu spelade i Champions League och kämpade för mästerskap med Alex Ferguson vid rodret.

Men det visade sig inte ens vara den återuppbyggnad som klubbens ägare hade hoppats på. Ekonomin var i ruiner och 1998 såg det ut som slutet på vägen för Manchester-klubben som en annan nedflyttning, den här gången till tredje nivån, var en verklighet. De var snabba med att byta ut styrelsen och anställa en manager med strikt fokus på taktik och disciplin. Detta fick en dramatisk effekt och året därpå var City tillbaka i Championship. Den uppåtgående trenden fortsatte och snart var klubben tillbaka i Premier League, men kanske hade det gått snabbare än klubben kunde hantera, för efter bara en säsong i Premier League var det återigen slut med det bästa företaget. City bytte omedelbart manager och efter en säsong med nästan full poänghämtning flyttades klubben upp igen efter bara en säsong i Championship. 

Ny stadion, gamla rivaler och pengar i banken

Med Manchester City tillbaka i toppflyget och den nybyggda City of Manchester Stadium klar såg framtiden plötsligt ljus ut efter över 20 år av nedflyttning och nedslående resultat. City etablerade sig stadigt i mitten av ligan, ur nedflyttningsfara, men också mycket långt från toppen och tillgång till Europas lovade land. Mot slutet av 00-talet hade klubbens finanser återigen blivit instabila och klubbens överlevnad som fotbollsklubb var återigen osäker. Citys ägare reagerade snabbt och lade ut klubben till försäljning i hopp om ett övertagande som skulle lägga grunden för en trygg framtid för klubben och dess många fans som hade gått igenom så mycket under de senaste tre decennierna. 

Under 2008 kom den stora räddningen i form av Abu Dhabi United Groups köp av Manchester City. Målet var att göra klubben till en storklubb igen och ge människor den fotbollsupplevelse de hade längtat efter så länge. De nya investerarna agerade snabbt och snart slogs ligans transferrekord när ägarna lade över 30 miljoner pund på bordet för Real Madrids unga superstjärna Robinho. Köpet hade ingen större inverkan under den första säsongen, men när mer än 800 miljoner pund därefter spenderades på spelare som Carlos Tevez, Emmanuel Adebayor och Kolo Touré började saker och ting verkligen hända. Klubben etablerade sig som en kraft i engelsk fotboll på ett sätt som den inte hade varit på många år. Klubben avslutade säsongen på femte plats, men bevisade att de inte skulle skrivas av i toppflygningen.

Sista andra mästerskapet och strävan efter större triumfer

2012 hade Manchester City en gyllene chans att vinna mästerskapet för första gången på 44 år. Allt Manchester City behövde göra var att slå Queens Park Rangers hemma på Etihad Stadium. Pressen var stor eftersom en förlust eller ett oavgjort resultat skulle innebära att mästerskapet hamnade på Old Trafford på andra sidan stan. Under matchens gång visade City mer och mer nervositet i spelet och efter 90 minuter var ställningen 1-2 till QPR, trots att de hade spelat nästan hela halvleken under pari. Domaren lade till fem minuter till matchen och i den första tilläggsminuten gjorde Dzeko mål och tron var tillbaka i City. Två minuter senare exploderade stadion i jubel när Agüero gjorde en skicklig dragning för att slå QPR-försvaret och göra 3-2 i vad som måste vara en av de mest otroliga comebackerna i ligans historia. Därifrån fortsatte City att dominera ligan och fortsatte att vinna ligatiteln 2014, 2018 och 2019.

Gå med i Manchester City när de erbjuder fotboll i världsklass och unika fotbollsupplevelser i sin strävan efter nästa titel och europeiska äventyr. Ta en fotbollsresa till Manchester City och få allt, direkt på stadion.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350