Fotbollssemester till Southampton - Southampton FC
Southampton är mycket mer än en sydlig engelsk hamnstad. Staden är porten till landets vackraste kustlinje och hem till områdets mest framgångsrika Premier League-klubb och regionens största fotbollsstadion. Southampton F.C. spelar sina hemmamatcher på 2001 års St Mary’s stadium, som har en kapacitet på 32 384 åskådare. Det var här i klubben som den danske landslagsmannen Pierre Emile Højbjerg fick fart på sin karriär igen och senare såldes till storklubben Tottenham Hotspur. Förutom fotbollsklubben erbjuder staden den vackraste omgivande naturen, den lilla Isle of Wight och optimala förhållanden för surfing. I stadens centrum hittar du massor av underhållning från teatrar till shopping och nya ”Westquay” är platsen att se och bli sedd.
Den gudomliga klubben från sydkusten
Southampton F.C. grundades 1885 med ett något annorlunda namn än vad vi känner klubben som idag. Håll fast vid dina hattar eftersom klubbens folkliga namn efter skapandet var St Mary & rsquo; s Young Men & rsquo; s Association Football Club. Lyckligtvis för både spelare, åskådare och kommentatorer hade namnet när klubben gick med i Southern League förkortats till Southampton St Mary’s och något närmare det namn vi känner till idag. Efter att ha gått med i ligan skrev klubben flera professionella kontrakt med spelare och detta skapade ett större behov av pengar. Med behovet av pengar följde fler investerare, vilket innebar att klubben så småningom blev en självständig organisation utan koppling till den kyrka, St Mary’s, som grundade klubben. Idag kan den kristna kopplingen spåras genom den guldfärgade ringen högst upp i logotypen, som är densamma som finns ovanför en ängels huvud. Dessutom fick klubbens nya stadion från 2001 namnet St Mary’s Stadium som en hyllning till grundarna av Southampton F.C.
Under de första åren hade klubben stora framgångar, inklusive 6 Southern League-mästerskap mellan 1897 och 1904. Framgången i ligan kunde också ses i cupturneringen, FA Cup, där klubben nådde finalen både 1900 och 1902. Även om båda finalerna förlorades skulle det visa sig att klubben hade blivit känd utanför de engelska gränserna. En liten sidohistoria är att 1909 reste en representant från den spanska klubben Atletic Bilbao till Southampton för att se varför klubben nått sådana framgångar. Han var förmodligen en av de första personerna som reste på en fotbollsturné på kontinenten. Han insåg att en del av framgångarna måste bero på klubbens rödvita färger, så han köpte 50 av klubbens tröjor och tog med dem till Spanien. Historien slutar dock inte där, för när han först återvände såg han till att Atletic Bilbao införde färgerna i sina dräkter och när han senare flyttade till huvudstadsklubben Atletico Madrid var han också ansvarig för att införa de rödvita färgerna. Idag kan de röda och vita färgerna fortfarande hittas på de två spanska klubbarnas speldräkter.
En hel generation som en 2. Divisionsklubb
Den sydengelska klubben kunde inte fortsätta den utmärkta perioden i början av 1900-talet, men när fotbollen återupptogs efter första världskriget, var det med en annan sydlig framgångshistoria. Klubben, som fram till denna tidpunkt endast hade varit representerad i Southern League och därför inte var känd i stora delar av landet. Detta skulle ändras 1922 när klubben säkrade uppflyttning till den nationella 2nd division, den näst bästa engelska fotbollsligan. Här etablerade sig klubben ordentligt och bortsett från en nedflyttning till den tredje bästa fotbollsligan under åren 1953 till 1960 var det ett bergfast lag som vanligtvis kämpade precis under uppflyttningsplatserna i ligan. Klubben bevisade sig också genom ett antal bra prestationer i FA Cup, som oftast stoppades i semifinalen innan det roliga verkligen började.
Efter 31 år i den engelska andra divisionen, följt av sju år i den engelska tredje divisionen, gick klubben upp till Premier League. Division, följt av sju år i den mindre prisfyllda 3rd Division South, var det en enorm lättnad. Division South, var det en stor lättnad när klubben först flyttades upp till 2nd Division och 1960 äntligen kunde fira uppflyttningen till den högsta engelska ligan via en andraplats i 2nd Division. År 1971 slutade laget från hamnstaden tillräckligt högt i tabellen för att åka till Europa och försvara klubbens färger, intressant nog mot den spanska klubben Atletic Bilbao, som 65 år tidigare hade antagit klubbens då lovande färgkombination. Den första omgången av UEFA-cupen blev dock ingen framgång för Southampton, som slogs ut av det nordspanska laget.
Nedflyttning och triumf i FA-cupen
Efter några bra år i högsta ligan, varav några hade öppnat dörren till Europa, började det sakta gå nedåt igen. Botten nåddes när klubben degraderades från ligan 1974 efter en regeländring som innebar att de tre lägst placerade lagen degraderades i motsats till de tidigare två. Två år senare, när laget fortfarande frestade på i andradivisionen, nådde man FA-cupfinalen, en final där man dittills bara hade förlorat. Motståndaren var Manchester United och matchen var en tät affär som såg ut att sluta utan en vinnare, tills Robert Stokes dök upp och sparkade trofén till Southampton, som fortsatte att vinna vad som utan tvekan var den största trofén i klubbens historia. Klubben gick upp 1978 och spelade europeisk fotboll flera gånger, bland annat 1984 när klubben kvalificerade sig för Europa genom att sluta tvåa i den engelska ligan bara tre poäng bakom mästarna Liverpool. I början av 90 & rsquo; s hade laget blivit ett stabilt mittbordslag i det som blev Premier League och talang började dyka upp i de röda och vita tröjorna i Southampton. En av dessa talanger var Alan Shearer, som senare skulle bli den dyraste fotbollsspelaren i England. Efter en resa till botten av League One kämpade klubben sin väg tillbaka till Premier League på bara två år mellan 2011 och 2012. Klubben återetablerade sig så småningom med starka spelare som Sadio Maneacute; som gjorde det snabbaste hat-tricket i historien under den perioden. Klubben lyckades kvalificera sig till Europa League 2015 och detta skapade förväntningar på exotiska fotbollsresor för klubbens fans. Det var dock en turnering utan de stora fotbollsupplevelserna som danska F.C. 2017 sålde klubben sin försvarsgeneral Virgil Van Dijk till Liverpool för en enorm och rekordhög summa. I och med försäljningen sjönk dock klubbens positioner avsevärt och de gick från säkra toppositioner till bottenpositioner på randen till nedflyttning. Klubben togs över av en ny kinesisk ägare, men resultaten förblev mer eller mindre katastrofala och fortsatte att skicka klubben farligt nära avgrunden. En ny manager fick dock trupperna under kontroll och nu jagar klubben återigen den övre halvan och de europeiska platserna. 10’s resa tillbaka till toppen och klubbens framtid