Preston vs Blackpool

Västra Lancashire Derby

Blackpool, Englands favorit semesterparadis beläget i landets nordligaste hjärta, men inom räckhåll för städerna Liverpool och Manchester. I denna stad hittar du det konstiga, det inspirerande och det helt meningslösa, men lyckligtvis har det också en fotbollsklubb som lokalbefolkningen älskar och ett derby, så det finns ingen ursäkt för att hålla sig borta.


Inofficiellt titulerad ”M55 derby”, efter motorvägen som förbinder Preston till Blackpool, är West Lancashire derby ett av de mest klassiska och älskade derbiesna i norra England. De två klubbarna ligger bara 25 kilometer från varandra, så rivaliteten är intensiv och matcherna är nästan alltid utsålda. Derbyt spelades första gången 1901 och rivaliteten har bara intensifierats sedan dess. Tyvärr har båda klubbarna haft ett rykte som lyftlag i divisionerna och därför har det varit längre perioder utan M55-derby genom åren.


Blackpool i synnerhet, efter deras flytt till Premier League 2010, har varit in och ut ur divisionerna, men efter att nedgången kulminerade i League Two, är klubben tillbaka i Championship där Preston North End har varit sedan 2015. Detta innebär att derbyet är tillbaka med den intensiva atmosfären vi känner från norra England, där känslor är ute i det fria, där människor inte är rädda för att ventilera sina frustrationer och där den lokala fotbollsklubben är gemenskapens identitet.


De intensiva duellerna spelas på Bloomfield Road i Blackpool, en stadion med 16 500 kapacitet, och Deepdale i Preston, en modern fotbollsstadion med 23 400 åskådare. När de två lagen möttes på Deepdale 2013 skapade en Preston-seger sådan eufori att en stor planinvasion utspelade sig, vilket ytterligare bidrog till den intensiva nordengelska rivaliteten, som du nu kan vara en del av på din nästa fotbollsresa till nordvästra England. Kontakta oss för att ta reda på hur du kan uppleva ett riktigt Championship-derby med intensiv atmosfär, intensiva känslor och ett krig på planen, eventuellt i kombination med en eller flera Premier League-matcher i närliggande Liverpool eller Manchester.

Andre Uppgörelse mellan rivaler