Hibernian vs Hearts

Derby i Edinburgh

Skottlands fotbollsscen har mer att erbjuda än Old Firm i Glasgow. I landets historiska huvudstad Edinburgh finns också en rivalitet med samma politiska och sociala undertoner som Glasgow-derbyt. Edinburgh-derbyt spelas mellan Leith-klubben Hibernian, som kännetecknas av de gröna färgerna hos huvudstadens Celtic, medan Hearts (Heart of Midlothian) är baserade i den mer välbärgade delen av huvudstaden, ett område miltals från Leith, det tunga arbetarklassdistriktet som sprider sig ner mot stadens hamn.


I Edinburgh är det tydligt att den primära skillnaden mellan klubbarna är i deras folkmassor, där det är arbetarklassen kontra eliten, snarare än religioner. Det är därför du också får mer lokal fotbollsatmosfär och fler lokala vänner på den lokala puben om du fångar spelet på Easter Road, Hibernian's 20 400 kapacitet hemmaplan.


Historien om derby går längre tillbaka än nästan alla andra derby i världen. De två klubbarna mötte först varandra 1875, vilket gör det till det äldsta derbyet i världen idag. Och om det inte är historia nog så är staden en av de mest välbevarade gamla städerna i Storbritannien och turister flockas för att besöka staden. Och varför inte krydda ditt besök i Edinburgh med världens äldsta derby, och för den delen är vi experter på den bästa upplevelsen.


Om du tillbringar en dag i staden kan du enkelt åka ut till Tynecastle Park, på andra sidan Haymarket, på eftermiddagen och vara där i gott om tid för matchen på kvällen. Tynecastle är mycket likt Easter Road, om än lite modernare, och färgerna på sätena bidrar till skillnaden. Kapaciteten på Tynecastle är bara 300 lägre än hos de närliggande rivalerna. Därför är det inte arenaupplevelsen som bör avgöra var du ser derbyt, utan snarare vilken klubb du tycker om att heja på mest. Atmosfären på läktarna kan du vara säker på att hitta oavsett om du tar dig till Leith eller Haymarket.

Andre Uppgörelse mellan rivaler