Logo of Liverpool

Fotbollsresor till Liverpool

Ta en fotbollsresa till Liverpool FC i staden Liverpool och det omgivande området. Anfield-stadion har plats för 54 167 åskådare. Med cirka 1,5 miljoner invånare har staden Liverpool och det omgivande området många spännande sevärdheter, attraktioner och platser att besöka.

Stadion

Anfield

-

Fotbollssemester till Liverpool - Liverpool F.C.

Känn The Kop's surr när Liverpool FC tar sig till planen i arbetarklassstaden Liverpool i det nordvästra hörnet av England. Fotbollsklubben är baserad i Everton-området, hem till båda stadens Premier League-lag, Liverpool och Everton. Laget spelar sina hemmamatcher på den legendariska Anfield-stadion, som har plats för 54 167 åskådare. Kombinera din fotbollsupplevelse med några dagar på Merseyside, som omfattar Liverpool och de omgivande städerna vid floden Mersey. Staden, inklusive Merseyside, har cirka 1,5 miljoner invånare och erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, sevärdheter och underhållningsalternativ.

När Liverpool tog över Anfield från Everton

Idag erbjuder Liverpool en enorm fotbollsupplevelse och fotbollssemester till den gamla arbetarklassstaden vid floden Mersey har också blivit enormt populär, särskilt efter ankomsten av klubbens tyska manager, Jürgen Klopp. Liverpools historia börjar dock nästan 130 år tidigare, 1892, då rivalerna Everton faktiskt spelade sina matcher på Anfield. Läs den historien och många fler nedan.

Liverpools historia börjar efter oenigheter mellan fotbollsklubben Everton och ägaren av Anfield-stadion, John Houlding 1892. Tvisten om kostnaden för att hyra stadion slutade med att Everton flyttade över Stanley Park till den nybyggda Goodison Park-stadion mindre än en kilometer från Anfield. Med en tom stadion i sina händer var alternativen begränsade, så John Houlding fattade ett drastiskt beslut och grundade Liverpool F.C. Anfield hade vid den tiden en kapacitet på 20 000, men klubbens berömmelse kom inte över en natt och den första matchen besöktes bara av ynka 100 personer. 

Som 15 år senare behövde arenan byggas ut på grund av det växande intresset för fotboll bland befolkningen i allmänhet, särskilt i industristäderna, där Liverpool var en av de större. Samtidigt hade klubben säkrat uppflyttning 1894 och 1895 innan man vann det engelska mästerskapet både 1901 och 1906. Expansionen kom i form av "Spion Kop", ett namn som kom från en kulle i Sydafrika där många soldater från Liverpool och resten av landet förlorade sina liv i det andra boerkriget. Läktarens namn från 1906 förkortas nu till "The Kop" och är hem för klubbens mest fanatiska supportrar. Läktaren växte snabbt och rekordet för flest åskådare var 28.000. The Kop var den största läktaren i Europa utan sittplatser under de tidiga åren och detta bidrog bara till ytterligare intresse för klubben.

Storhet, fall och ett öga för taktik

Liverpool fortsatte att imponera och 1914 nådde klubben finalen i landets, och Europas, finaste cuptävling, FA Cup för första gången och förlorade 0-1 mot Burnley. Cupturneringen skulle visa sig vara lite av en mardröm för Liverpool, som fick vänta ytterligare 50 år innan de kunde lyfta pokalen i triumf för första gången. Efter mästerskap både 1922 och 1923 kom vardagen till Liverpool och under de kommande åren fram till 1947 vann klubben inga troféer. Det skulle dock bli värre för Merseyside-klubben, som 1954 flyttades ner från den högsta engelska fotbollsligan och efter att man 1958 dessutom besegrats av Worcester City i FA-cupen var man tvungen att göra något drastiskt. Beslutet fattades att ta in den framtida Liverpoollegenden Bill Shankly, som omedelbart frigjorde en handfull spelare från deras kontrakt och omvandlade ett oanvänt rum till ett taktikrum. Fyra år senare lönade sig hans arbete och klubben var tillbaka i den högsta engelska fotbollsserien 1962. Bara två år senare vann klubben sitt första mästerskap sedan 1947 och året därpå lyfte klubben äntligen FA Cup för första gången.

Liverpool vinner och Europa förlorar

Klubben nådde nya höjder under 1870-talet när den började locka supportrar över hela Europa. Liverpool hade blivit mer än bara en fixtur i europeiska tävlingar och den underhållande och ofta taktiskt överlägsna spelstilen som utövades av Bill Shankly gjorde klubben populär vart den än reste. Om det var populariteten eller spelstilen som lyfte klubben till sin första europeiska titel är omöjligt att säga, men det kom definitivt 1973 när klubben slog Borrusia Mönchengladbach, Europas absoluta topplag under perioden, med totalt 3-2 över två finalmatcher. 

Detta var början på en lång period där Liverpool gick från triumf till triumf, även om legenden Bill Shankly gick i pension efter att ha vunnit UEFA-cupen. Liverpool-fans belönades med flera fantastiska fotbollsupplevelser som resulterade i totalt 4 mästerskap, 1 FA Cup, 4 Charity Shields, 2 Champions League-troféer och 2 UEFA Cups på 1970-talet. Hörnstenen i allt var Liverpools Anfield-stadion, vars namn därefter hördes över hela Europa och är en av anledningarna till att Anfield förblir en av de mest kända arenorna i världen och kanske den mest fruktade för många klubbar.

Stora triumfer och smärtsamma katastrofer

På 1980-talet såg Liverpool inte tillbaka när strecket av stora triumfer fortsatte att regna ner på klubben som nu hade spelare som Ian Rush, Bruce Grobbelaar och danska Jan Mølby bland sina profiler. Totalt vann klubben ligan 5 gånger, FA-cupen 2 gånger, Champions League 2 gånger och den engelska ligacupen 4 gånger i rad. De många segrarna och triumferna hade dock en mörk sida med två tragedier på bara fyra år. 

I Champions League-finalen mot Juventus 1985 kom Liverpool till matchen på Heysel Stadium i Belgiens huvudstad Bryssel som försvarande mästare. De belgiska värdarna hade underskattat förhållandet mellan klubbarnas fans och det beklagliga tillståndet i Heysel, vilket borde ha sett matchen flyttas till en annan stadion. Av misstag hade en sektion i Liverpools ände blivit en nästan ren Juventus-sektion och Liverpoolfansen var rasande och attackerade staketet mellan de två sektionerna, som snabbt gav vika. Juventus-fansen flydde för att komma undan, men när de försökte klättra över en mur gick det snett. Väggen kollapsade på grund av sitt dåliga skick och kollapsen resulterade i 39 dödsfall och över 600 skador. Matchen spelades och Liverpool förlorade med 1-0 mot det stjärnspäckade italienska laget. Efter matchen förbjöds Liverpool från europeiska tävlingar i 10 år, medan engelsk klubbfotboll också förbjöds under en 5-årsperiod. Liverpool var dock tillbaka i det fina europeiska företaget 1991 efter ett 6-årigt förbud.

Med klubben förbjuden från europeiska tävlingar kunde de fokusera helt på inhemska tävlingar och Liverpool gjorde just det och vann mästerskap 1986, 1988 och 1990. Dessutom vann Liverpool FC också FA Cup 1986, 1989 och 1992. De flesta minns dock semifinalen 1989 mellan Sheffield och Liverpool på Hillsborough Stadium, där många Liverpoolsupportrar hade tagit sig till arenan. Polisen tappade kontrollen och trycket på ingången blev så stort att man beslutade att öppna ingångarna helt och sluta kontrollera biljetter. Detta lättade på trycket mot ingångarna, men inne på arenan ökade trycket bara och folk kunde inte längre komma undan eller fly på grund av ett stort staket mellan planen och läktarna. Resultatet av det massiva trycket innebar att 96 personer trampades till döds i en av fotbollens största tragedier i modern historia.

90-talets strävan efter en ny era

1990-talet var aldrig lika framgångsrikt som de senaste decennierna och katastroferna hade tagit ut sin avgift på Liverpools image, som också led. Med andra ord var det dags att bygga om laget runt Ian Rush, Steve McManaman och John Barnes. Klubben lyckades dock bara ta hem 6 platser och 3 platser till Anfield och klubben famlade efter den rätta sammansättningen av tränarstaben. I Europa gick inte mycket Liverpools väg, kanske bäst illustrerat av lagets nederlag mot danska Brøndby I.F, som överraskande slog Liverpool 1995 på det tidigare ointagliga Anfield. 

Mot slutet av 1990-talet fanns det verkligt hopp om en ny era av storhet när de gigantiska talangerna Jamie Carragher, Michael Owen och Steven Gerrard började visa mer än lovande tecken som en framtida stöttepelare i Liverpool-laget. Även om 90-talet inte bjöd på några större triumfer behövde vi bara vänta ett enda år in på det nya millenniet innan det "gamla" Liverpool dök upp igen med triumfer i FA-cupen, ligacupen och UEFA-cupen. Det var dock bara en kort uppgång innan ytterligare ett par svaga år följde utan triumfer. Sedan 2004 tog Rafael Benitez över och Liverpool spelade sig in i många fotbollsfans hjärtan och tillbaka till den europeiska toppflygningen, allt på en varm vårkväll i Istanbul.

En kväll i Istanbul som återfödde Liverpool

Det var en skakig start på Champions League-säsongen med Liverpool på andra plats i grupp A bakom Monaco och gick bara vidare på en bättre målskillnad till Olympiacos på tredje plats. Därifrån var det dock lite att stoppa Liverpool och de fortsatte att besegra Bayer Leverkusen, Juventus och Chelsea innan den sista matchen mot AC Milan på Atatürk i Istanbul.

Liverpool föll bakom efter bara en minut och även om den första halvleken var jämn, gick saker verkligen fel när halvtid närmade sig. Hernan Crespo gjorde det 2-0 fem minuter före pausen och 4 minuter senare gjorde han igen för att göra det 3-0. Det skulle dock visa sig vara ingen omöjlig uppgift att ta en 3-0 ledning i en Champions League final och en magisk comeback tog form efter snabba mål av Steven Gerrard, Vladimir Smicer och Xabi Alonso. 60 minuter spelade och 3-3, ett läge som stod sig matchen igenom som skulle avgöras från 11-meterspunkten. Jerzy Dudek räddade Liverpool med imponerande räddningar att lyfta bucklan för första gången på 20 år. Liverpool var tillbaka och med förvärvet av danska Daniel Agger samma år gick Liverpools popularitet i Danmark upp ytterligare ett steg.

2019 vann Liverpool Champions League igen och 2020 återfick de också den engelska titeln efter en 30-årig torka. Liverpool är ordentligt tillbaka som ett kraftverk i europeisk fotboll. Följ med oss till Anfield där fotbollsupplevelser i världsklass väntar?

.
Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350