Logo of FC Barcelona

Fotbollsresor till FC Barcelona

NYTT: På grund av omfattande arenarenoveringar kommer FC Barcelona att spela sina hemmamatcher under fotbollssäsongen 23/24 på Olympiastadion 'Estadi Olímpic Lluís Companys'. Den har plats för blygsamma 56 000 åskådare, men med en mer intensiv atmosfär eftersom de mest inbitna säsongskortsinnehavarna och medlemmarna i klubben gör anspråk på de allra flesta av de 56 000 biljetterna! Gör dig själv en tjänst och kom till den olympiska staden i tid för matchen och ta en promenad i de vackra gröna omgivningarna.</p

Stadion

Lluís Companys Olympic Stadium (FC Barcelona fodboldstadion)

Klubben som blev ett politiskt ställningstagande för en hel region

F.C. Barcelona (populärt känt som Barça) grundades redan 1899 av en grupp engelska, schweiziska och spanska fotbollsspelare bosatta i den spanska regionen Katalonien. Nästan 125 år senare har klubben blivit synonym med kampen mot den spanska centralmakten i Madrid. Regionen kämpar hårt för självständighet och klubben har blivit en så stor del av den månghundraåriga fejden att till och med klubbens motto "Més que un club" nästan har blivit ett stort politiskt uttalande. Mottot betyder mer än en klubb, vilket är en tydlig referens till det faktum att klubben står för mycket mer än bara fotboll, det är ansiktet för hela regionen i kampen för självständighet och uttrycket för regional stolthet.

En annan ganska unik sak med Barça är dess ägande. Många av stadens invånare går med i klubben som en dopgåva och blir därmed en del av klubbens ägande. Med de många medlemmarna kan man säga att klubben faktiskt ägs av staden, varför dess olika presidenter alltid noggrant måste mäta tillfredsställelsen hos klubbens många medlemmar när ett stort beslut fattas.

Även om klubben bär ett politiskt arv med sig, handlar det naturligtvis om fotboll och upplevelsen på arenan. Du kommer vanligtvis bara att bekanta dig med den politiska delen när du köper en fotbollströja som alltid bär de katalanska färgerna på något sätt, vanligtvis med en liten flagga sydd i nacken. Om du vill uppleva det ultimata politiska och fotbollsmässiga kriget i Spanien måste du gå på "El Classico", matchen mellan F.C. Barcelona och den kungliga klubben från Madrid. Barcelona och kungaklubben från Madrid, symbolen för statens makt över Katalonien. Den gigantiska matchen drar fulla hus och det är inte helt fel om man anser att den beskrivs som den ultimata ligamatchen i världen. Priserna för fotbollsresor till El Classico är höga, men upplevelsen, intensiteten i och utanför stadion och runt staden (efter en vinst) är en otrolig upplevelse som kommer att skicka gåshud längs ryggraden till och med de mest hårda fotbollsfansen.

Klubbens stadion - Europas största

F.C. Barcelona är hem till den enorma Camp Nou, som fritt översatt inte betyder något mer än "ny mark". Det är inte ett imponerande namn när det faktiskt är världens 4: e största fotbollsstadion och den största stadion som byggts uteslutande för fotboll. Camp Nou byggdes i mitten av 1950-talet och stod klar 1957. F.C. Barcelona har spelat på arenan ända sedan den stod klar, men den har också använts för inte mindre än två Champions League-finaler, fem UEFA Supercup-finaler och 21 spanska Supercup-finaler. Dessutom användes stadion också för VM 1982 och den olympiska fotbollsturneringen när OS hölls i staden 1992.

Den enorma stadion består av tre läktare som alla följer 360 grader runt planen, vilket ger den en relativt intim och intensiv atmosfär trots dess enorma kapacitet. Stadionens utformning innebär att du på Camp Nou kan se några av de mest imponerande "tifoes" under de största matcherna i till exempel Champions League eller La Liga. Vanligtvis täcker de hela arenan i katalanska färger och har ett budskap om den stolthet som klubben ger till de många fansen i staden och regionen. Klubbens mest hårda fans finns också i den nedre läktarsektionen bakom målet till höger om huvudläktaren.

Den danska anslutningen

Klubben från Spaniens näst största stad har en större fanklubb i Danmark och detta beror delvis på den danska anslutningen som grundades av de senare danska legenderna Allan Simonsen 1979 och Michael Laudrup som var en del av klubbens första "dream team" 10 år senare. Särskilt Michael Laudrup hade en strålande karriär i den spanska kuststaden där han, tillsammans med internationella legender som Ronald Koeman, Pep Guardiola, Romario och Hristo Stoichkov, spred stjärnstoft över Camp Nou. Mellan 1991 och 1994 vann klubben varje säsong och vann både UEFA Cup Winners 'Cup och European Cup under samma period.

Sedan dess har det funnits en handfull danska spelare i klubben, men utan någon verklig framgång på en av fotbollens största scener. Senast har intresset för FC. Barcelona i Danmark har naturligtvis ökat med tillägget av Martin Braithwaite, som något överraskande fördes till klubben i början av 2020.

När "Dream Team" slogs av stickan av den nya generationen

Under första hälften av 1990-talet hade "Dream Team" under ledning av Johan Cruyff själv bortskämda klubbens fans med nästan oändliga fotbollsupplevelser och det verkade osannolikt att legenderna kunde slås av stickan som det mest vinnande Barça-laget under senare tid. Osannolikt kan det ha varit, men allt som krävdes var tidigare spelare, Pep Guardiola i tränarsätet och en ny gyllene generation av fotbollsspelare.

Innan Pep Guardiola tog över tyglarna på FC Barcelona hade Frank Rijkaard satt ihop ett lag. Barcelona hade Frank Rijkaard satt ihop ett slagkraftigt lag byggt kring klubbens egenfostrade spelare Carles Puyol, Andrés Iniesta, Xavi och Victor Valdés. De egna spelarna fick sällskap av Ronaldinho, Henrik Larsson, Samuel Eto'o, Deco och Rafael Marquez. Laget började snabbt vinna och kronan på verket för Frank Rijkaards arbete i Barcelona var segern över Arsenal F.C. i Champions League-finalen på Stade de France i Paris 2008. Framgången varade dock inte för Frank Rijkaard i Barcelona och 2008 var han tvungen att lämna över posten till den ovannämnda Barcelona B-manager Pep Guardiola, och det skulle vara ett mycket bra beslut av klubbpresident Joan Laporta.

Med Guardiola i ansvar gjordes små men betydande förändringar i laget. Ut gick tidigare stjärnor som Deco och Ronaldinho och det centrala mittfältet av Xavi och Andrés Iniesta skulle bli centralt för "tiki-taka" -stilen som skulle känneteckna katalanerna under många år framöver. Samtidigt blev supertalangen Lionel Messi en ordinarie del av laget tillsammans med Sergio Busquets och Gerard Pique. Under den här perioden kallades laget för det mest talangfulla Barça-laget sedan Johan Cruyffs lag i början av 1990-talet. De kommande fyra åren skulle både cementera och bryta alla tidigare rekord när det gäller vunna troféer.

F.C. Barcelona gick från en seger till en annan och troféerna hälldes in i skåpet, mycket till glädje för de många lokala fansen och alla de som upplevde världens bästa klubblag på fotbollsresor till den spanska staden. Bland de många fantastiska fotbollsupplevelserna fanns en 4-1-seger i årets Copa del Rey-final mot Bilbao och en förkrossande 2-6-seger på bortaplan mot de eviga rivalerna Real Madrid. Totalt vann katalanerna tre mästerskap, 2 Copa del Rey, 3 spanska supercuper, 2 Champions League, 2 europeiska supercuper och 2 FIFA World Club Cups. Allt på bara fyra år. År 2009 blev Barcelona det första laget i historien som vann ligan, Champions League och cupen, och samma år såg också triumfer i både spanska och europeiska Super Cups och FIFA World Club Cup.

Perioden från 2008 till 2012 var den mest framgångsrika i klubbens historia och de många fotbollsupplevelserna under de fyra åren med den tidigare "Dream Team" -spelaren vid rodret står som en historisk prestation som slutade med inte mindre än 14 troféer. Ett rekord som ser ut att vara svårt att slå för framtida chefer på klubben.

FC Barcelona idag

Efter en period av turbulens i styrelserummet och byte av chefer på klubben arbetar klubben hårt för att sätta en ansvarsfull ekonomi på plats och samtidigt bygga framtidens stjärnmannakraft. Ombyggnadsprocessen har pågått i flera år, men även om Barcelonas troféer är få och långt ifrån för tillfället, har mästerskapen både 2018 och 2019, tillsammans med Copa del Rey-titlarna 2017, 2018 och 2021, gjort det klart att ombyggnad i Barcelona inte alls är synonymt med lägre ambitioner.

Fotbollssemester till Barcelona är ett möte med tapaskultur, fotbollspassion och en hel region förenad kring en delad passion för fotboll. Barcelona är mer än bara en fotbollsklubb och du kommer garanterat att uppleva detta på fotbollssemester till Medelhavsstaden, oavsett om det är för liga-, cup- eller Champions League-matcher. Slå in dig i röda, blå och gula färger och gå med i södra fotbollsfesten, långa stränder och folkmassor som i få andra europeiska städer. 

Dessutom är Barcelonas omgivningar också värda ett besök. Besök den lilla nöjesparken Tibidabo med utsikt över staden och Medelhavet eller åk lite längre ut och besök klostret Montserrat, som är vackert beläget i ett skyddat naturreservat i bergen några timmar från staden. Kort sagt, det finns inget annat kvar att göra än att välkomna till Barcelona, staden där konst, kultur och sport i världsklass finns precis runt hörnet.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrerad i resegarantifonden Antal: 3350