Leverkusen vs FC Köln

Derby vid Rhen

Tyskland har naturligtvis Ruhr-derbyt mellan Borussia Dortmund och Schalke 04, men inte långt från Ruhr-distriktet hittar du Rhen, en flod som förbinder två andra Bundesliga-städer, vilket naturligtvis har gett upphov till en annan lokal rivalitet. Här är det katedralstaden Köln som står i centrum och naturligtvis det berömda FC Köln. Om du frågar lokalbefolkningen är klubben en naturlig del av toppstriden i Bundesliga och historien om mästerskap 1964 och 1978, bland andra, har hjälpt till att hålla klubbens fans fasta i sin tro.


Tyvärr för FC Kölns lojala fans fick deras tro något av ett slag när en relativt okänd klubb från förorten Leverkusen plötsligt flyttades till den tyska fotbollens högsta liga 1979. Från och med då tog Bayer Leverkusen i tysthet över makten i området runt Köln. Detta skapade naturligtvis en stark rivalitet mellan de två klubbarna och när Leverkusen vann Europacupen 1988 och kom tvåa i Champions League 2002, var det tydligt att maktbalansen tippades, även om Bayer Leverkusen aldrig har vunnit Bundesliga.


Under de senaste åren har emellertid skillnaden mellan de två Rhine-klubbarna krympt avsevärt och klubbarna är mer lika än de har varit på länge, vilket sätter scenen för extremt intensiva och spända derbies varje gång de två klubbarna kolliderar. Och arenaupplevelsen, ja, den är oöverträffad oavsett om du väljer att se klassikern på RheinEnergie Stadion i Köln eller Bay Arena i förorten Leverkusen. Den förstnämnda är en toppmodern fotbollsarena som användes för VM 2006 och kapaciteten på 50 000 åskådare utnyttjas till fullo när Bayer Leverkusen kommer på besök. Bay Arena, Leverkusens hemmaarena, är också en modern fotbollsarena där stämningen snabbt når kokpunkten vid derbyn, men kapaciteten på 30.000 är inte riktigt i nivå med RheinEnergie Stadion. Bay Arena har dock stått värd för många oförglömliga matcher i både Europacupen och Champions League. Så oavsett om du väljer att se derbyt på den stora arenan i Köln eller på legendariska Bay Arena, kan vi hjälpa dig att få den bästa derbyupplevelsen.

Andre Uppgörelse mellan rivaler